Mike Coughlan, de nieuwe technisch directeur van Williams, is er zeker van dat het team uit Grove alle benodigde middelen in huis heeft om een competitieve bolide te bouwen.

 

“De faciliteiten die Williams heeft, zijn absoluut van topklasse”, vertelt Coughlan in iGNITION, een publicatie van het team zelf. “Het enige probleem is dat we ze tot op heden niet goed hebben gebruikt”, stelt de Brit, die pas sinds juni werkzaam is voor het team en sinds eind oktober als technisch directeur de opvolger van Sam Michael is.

 

“We hebben zeer nauwkeurig gekeken naar wat er allemaal fout is gegaan en op welke vlakken het beter kan, en hebben weten te identificeren welke fouten er zijn gemaakt en hoe we die voortaan kunnen voorkomen.”

 

“We zijn met de FW33 (de bolide van 2011, red.) namelijk niet alleen qua aerodynamica de mist ingegaan. Er zijn een aantal risico’s genomen die veel winst hadden kunnen opleveren, maar dat gezien de prestaties klaarblijkelijk niet hebben gedaan.”

 

“Daarnaast hebben we teveel tijd geïnvesteerd aan het verder ontwikkelen van de vloer van de auto, want daar hebben we nooit veel winst mee kunnen boeken.”

 

“We weten nu echter wat er nodig is om niet alleen volgend jaar, maar ook in de jaren daarna een succesvolle auto te bouwen”, vervolgt Coughlan, die benieuwd is of het nieuwe technische reglement voor 2012 voor veel verrassingen gaat zorgen: “Iedereen interpreteert ze namelijk anders. Ik heb geen mazen in het reglement gezien voor 2012, maar je bent er als technisch directeur natuurlijk altijd bang voor dat iemand van een ander team dat wel doet en met iets op de proppen komt dat jij over het hoofd hebt gezien.”

 

“Wat de belangrijkste innovatie wordt voor 2012, is nu nog niet te zeggen. Er zijn altijd teams die binnen de regels een grijs gebied weten te vinden en de grens opzoeken, maar daar kom je meestal pas gedurende een seizoen achter.”