*

‘Crash tussen Sainz en Massa had veel erger kunnen zijn’

Daan de Geus

Daan de Geus

11 juni 2017 23:59

‘Crash tussen Sainz en Massa had veel erger kunnen zijn’
Sutton Images

De crash tussen Carlos Sainz en Felipe Massa in de openingsronde van de Grand Prix van Canada had veel erger kunnen uitpakken. Dat zegt Haas-coureur Romain Grosjean, die er ook bij betrokken was doordat Sainz eerst tegen hem aanreed.

Want voor Sainz op volle snelheid rondspinnend zijwaarts tegen Massa’s Williams aanklapte, toucheerde hij eerst op het snelle stuk in de aanloop naar bocht drie tot twee keer toe de bolide van Grosjean, die iets achter en naast hem zat.

“Ik had totaal niet door dat Grosjean daar zat. Hij zat in mijn dode hoek”, luidt Sainz’ excuus voor het contact, waarna hij de controle over zijn auto verloor. “Nadat wij elkaar raakten, was ik een passagier en schoot ik tegen Felipe aan.”

De coureurs die er nog tussen reden hadden daarbij alle geluk van de wereld dat ze niet ook werden geraakt, meent Grosjean. “Het had veel erger kunnen zijn. Het is dat er gelukkig niet meer gaande was daar in de derde bocht.”

Sainz’ actie was echter sowieso niet oké, vindt Grosjean. “Hij stuurde gewoon naar rechts terwijl ik daar zat. De eerste keer kwam ik op het gras en hield ik ‘m, maar toen deed hij het nog eens. Flink gevaarlijk”, oordeelt Grosjean, die zich voor ‘coureursvakbond’ GPDA met de veiligheid bezighoudt.

Dat Sainz Grosjean niet zag, komt volgens eerstgenoemde ook omdat hij hem niet aan de binnenkant had verwacht na duels met andere coureurs in de eerste paar bochten. “Ik denk niet dat ik wat anders had kunnen doen, want ik zag Romain dus ook echt niet in mijn spiegels.”

Voor Sainz betekende het einde race, net als voor Massa, die de uitleg van Sainz aanvaardt. “Ik stuurde gewoon de bocht in en toen werd ik ineens vol geraakt. Ik dacht eerst dat iemand misschien geen remmen had, want het was een forse crash. Het was pech dat hij me net raakte”, vertelt Massa verder.

Sainz bood na de race via Twitter wel excuses aan. De wedstrijdleiding heeft hem desondanks een gridstraf van drie plekken gegeven voor de volgende race, in Bakoe. Volgens de wedstrijdleiding deed Sainz het niet expres, maar treft hem alsnog blaam. Hoewel de crash einde race betekende voor Massa en Sainz, scoorde Grosjean nog wel een punt met een tiende plek.