Bij het team van Williams stond de eerste dag van het Grand Prix-weekend in Monza vooral in het teken van hard werken. De voornaamste focus lag op het uittesten van het nieuwe aerodynamische systeem. In de voorbereiding op zaterdag ligt nog meer werk in het verschiet.

Op de tijdenlijsten na de twee trainingssessies waren de Williams’ niet heel opvallend. ’s Morgens besloten de auto’s van het team uit Grove de training op een 12e (Bottas) en een 13e (Massa) plaats. Het verschil met de toptijd van Lewis Hamilton bedroeg voor beiden 1,9 seconden.

Na de middagsessie waren de Williams al wat hoger op de monitoren terug te vinden. Bottas viel een vijfde plaats ten deel, een halve seconde achter leider Rosberg; Massa was negende op zeven tiende van een seconde.

Hoofdengineer Rob Smedley looft de inzet van zijn team. “We hebben al het werk gedaan dat op de planning stond, en zelfs een beetje meer. We hebben belangrijke aerodynamische data verzameld en ook het bandenmanagement was goed. Nu moeten we nog veel werk doen voor morgen, maar het is bemoedigend om vandaag een positieve start te hebben.”

Coureurs Bottas en Massa kijken eveneens met opgeheven hoofd uit naar de zaterdag. “Het aero-pakket werkt goed. De auto glijdt wel een beetje door de lage downforce, maar het is goed te doen. Het zal in de kwalificatie allemaal dicht op elkaar zitten, dus we moeten vanavond allemaal hard werken om alles eruit te halen”, aldus Bottas. Massa is het met zijn teamgenoot eens, en vult hem aan: “We kunnen nog verbeteren, dus morgen kunnen we ons tempo pas echt vergelijken met dat van de anderen.”