Doordat HRT ter ziele is gegaan, zit coureur Pedro de la Rosa nu zonder werk. De veteraan is realistisch genoeg om in te zien dat hij geen nieuw racezitje meer zal krijgen, maar hoopt nog wel ergens als testrijder onderdak te vinden.

In gesprek met Marca betreurt De la Rosa allereerst dat het ‘HRT-project’ geen succes is geworden. “Ik ken de details niet en heb nog altijd niks officieels vanuit het team vernomen, maar ik geloof niet dat het project nog kan worden doorgezet”, zo geeft hij de Spaanse krant te verstaan.

“Het was een ambitieuze, maar ook zeer lastige onderneming, waarvoor we ons allemaal volledig hebben ingezet en alles hebben gegeven. Uiteindelijk heeft al ons harde werk echter niet mogen baten en zijn we er met z’n allen verantwoordelijk voor dat het geen succes is geworden.”

Hoewel De la Rosa dus aangeeft dat het niet aan de werklust bij HRT heeft gelegen, wil hij ook niet naar externe factoren wijzen, al maakt hij daarbij wel een uitzondering voor de financiële crisis: “De crisis heeft zowel de Formule 1 als het Spaanse bedrijfsleven getroffen, dus voor ons kwam het helemaal hard aan”, verklaart de Spanjaard die tot voor kort dus in Spaanse dienst was bij HRT.

Nu HRT er niet meer is, kan De la Rosa op zoek naar een nieuwe werkgever en hij kijkt denkt daarbij aan een rol als test- en reservecoureur, zoals hij die ook van 2003 tot en met 2009 – en later ook in 2011 weer – bij McLaren vervulde.

Een terugkeer bij datzelfde team is echter niet waarschijnlijk, zo weet De la Rosa. “Ik heb McLaren tot twee maal toe verlaten en de deur terug staat dus niet langer wagenwijd open”, weet de Spanjaard, die in 2010 wegging om voor Sauber te racen en vervolgens eind 2011 – nadat hij dat jaar dus weer als testrijder voor het team uit Woking had doorgebracht – naar HRT vertrok.

“Ik ben niet loyaal geweest aan McLaren en moet dus weer van nul af aan beginnen, maar dat is normaal”, vervolgt de coureur die komende februari 42 wordt en verwacht met zijn ervaring en knowhow wel weer ergens aan de bak te komen: “Ik heb er vertrouwen in dat ik ergens als testrijder aan de slag kan, al zijn er natuurlijk geen garanties.”

Ook als hij geen plekje weet te vinden, komt het echter wel goed met De la Rosa, zo benadrukt hijzelf. “Als het er niet van komt, dan stel ik mezelf gewoon een nieuw doel om na te streven. Ik voel er namelijk weinig voor om thuis voor de TV te gaan zitten en de hele dag op mijn vrouw en dochters te passen, maar ja, volgens mij zitten zij er ook niet op te wachten dat ik mijn dagen zo ga invullen.”