2015 was één van McLarens slechtste seizoenen in de Formule 1, maar aan de coureurs lag dat niet. Met Fernando Alonso en Jenson Button beschikt het team volgens Ron Dennis over het beste duo in de sport.

Dat verklaart de McLaren-ceo in interview met Formula1.com. In het interview wordt Dennis aanvankelijk gevraagd naar waarom hij testcoureur Kevin Magnussen heeft laten gaan, waar hij – zoals het Dennis betaamt – een uitgebreide uitleg voor geeft die ook het duo van Alonso en Button betreft.

“Ik moet toegeven dat ik eerder misschien wat prikkelbaar heb gereageerd op de redenen voor de beslissing om niet met Kevin verder te gaan. Uiteindelijk is er echter een simpele verklaring voor: we hebben maar twee zitjes te vullen en drie coureurs is dan één te veel.”

“Met Fernando en Jenson beschikken we daarbij over het beste rijdersduo in de Formule 1”, meent de McLaren-topman. “Ze zijn samen goed voor 537 Grands Prix, waarvan ze er 47 hebben gewonnen. Het lijkt me dus niet onlogisch dat we dit duo hebben behouden.”

“Dat we de voorkeur hebben gegeven aan Fernando en Jenson, die enorm gekwalificeerd zijn om McLaren in de toekomst weer successen te brengen, moet niet als kritiek op Kevin gezien worden. Kevin is erg getalenteerd, maar hij wil weer racen en wij hebben geen plek. Dan kun je beter uit elkaar.”

Alonso
Specifiek wat Alonso betreft, laat Dennis desgevraagd optekenen dat de Spanjaard ‘één van de meest complete coureurs’ is waar hij ooit mee heeft gewerkt. “Hij beschikt over wat ik graag ‘de vier E’s’ noem die elke coureur zou moeten hebben: energie, enthousiasme, expertise en ervaring.”

“Fernando is bovendien net zo ijverig als getalenteerd en is enorm volwassen geworden sinds hij acht jaar geleden al eens voor ons racete”, vervolgt de Engelsman, verwijzend naar het eerdere dienstverband van de tweevoudig wereldkampioen bij het team uit Woking.

Waar het eerdere ‘huwelijk’ tussen Alonso en McLaren, in 2007, binnen een jaar stukliep, daar is Dennis er niet bang voor dat de huidige problemen van McLaren en motorleverancier Honda ervoor zullen zorgen dat het nu weer fout gaat. “Hij weet waar hij aan begonnen is”, verklaart Dennis.

“Toen hij hier tekende – voor drie jaar, zonder ontsnappingsclausules of wat dan ook – wist hij dat het eerste seizoen van onze vernieuwde samenwerking met Honda een leerjaar zou worden, net zoals hij weet dat we samen grote stappen zullen gaan zetten.”

“Fernando heeft er al vijftien jaar in de Formule 1 op zitten, maar hij barst nog van de energie en het enthousiasme. Natuurlijk heeft hij betere seizoenen gehad dan 2015, maar hij weet ook dat hem nog mooie jaren wachten, samen met McLaren en Honda.”