Dat de stijd om pole voor de Grand Prix van Frankrijk een rechtstreeks duel zou worden tussen de Mercedes-coureurs, stond van tevoren al vast. Lewis Hamilton won dat met 0.286 seconde verschil, al mikt Valtteri Bottas erop de rollen bij de start om te draaien. “Er is een mooie, lange run naar de eerste bocht.”

Voor Hamilton is het alweer zijn 86ste poleposition in totaal. Hij moest er diep voor gaan, vertelt hij, want teamgenoot Valtteri Bottas maakte het hem lastig. “Hij is snel dit weekend. Ik moest echt gewoon telkens wat tijd zien te vinden. In m’n laatste rondje lukte dat goed en had ik voor de voorlaatste bocht een halve seconde voorsprong, maar verloor ik daar heel veel. Gelukkig had ik echter genoeg over.”

Lees ook: Hamilton oppermachtig in kwalificatie, Verstappen blijft McLarens nipt voor

“Ik ben blij dat ik het potentieel uit de auto heb gehaald”, vervolgt Hamilton, volgens wie het door de sterke wind, die in vlagen kwam, goed opletten was waar je de bochten wel en niet kon aanvallen. Teamgenoot Bottas erkent dat dit iets is dat Hamilton beter deed: “De wind was zo’n 180-graden gedraaid vergeleken met eerder, dus werkte de lijn die ik reed niet overal meer even goed. Dat was even puzzelen, en Lewis ging daar beter mee om.”

Het was genoeg om een beslissend verschil te maken in een strijd die ‘om details en honderdsten van een seconde’ draaide, zoals Bottas het omschrijft. “Lewis had ook gewoon een goed rondje op het eind”, geeft Bottas toe. De Fin richt zich daarom nu op de start. “Er is een mooie, lange run naar de eerste bocht. Hopelijk kan ik daarin wat doen. De start wordt morgen een van de sleutels en daar ga ik me op richten.”

Video: Even vragen aan… Eelco den Boer in Frankrijk: ‘Bottas moet oppassen dat hij niet in een zomerdip terechtkomt’