*

Door de lens van Peter: Flinke brand in Williams-garage na zege Pastor Maldonado

Sjaak Willems

Sjaak Willems

9 juli 2019 10:06

Door de lens van Peter: Flinke brand in Williams-garage na zege Pastor Maldonado

Peter van Egmond is als fotograaf aanwezig geweest bij honderden F1-races en is sinds het begin van FORMULE 1 in 1994 aan het tijdschrift verbonden. Zijn archief behelst misschien wel miljoenen foto’s, in het kader van ons 25-jarig jubileum zoekt hij er elke week één uit.

Peter van Egmond

Kijk voor zijn beste foto’s in alle formaten en vormen   in zijn online shop.

Alsof de eerste (en uiteindelijk enige) overwinning van de Venezolaan Pastor Maldonado nog niet bizar genoeg was, de taferelen na de Spaanse Grand Prix van 2012 deden surrealistisch aan. Het was de eerste overwinning van Williams in acht jaar en fotograaf Peter van Egmond besloot naar het fotomoment van het team te gaan.

Paniek in de pits
“Normaal gesproken ben ik daar niet zo van, omdat er weinig spontaans aan is als bijvoorbeeld Sebastian Vettel weer heeft gewonnen. Maar omdat het de eerste zege van Pastor Maldonado was en Williams al lang niets meer had gewonnen, ben ik er ditmaal toch naartoe gegaan. Ik draag Williams een warm hart toe en het was mooi om Frank Williams, die zelden lacht, met een vette grijns te zien.”

Toen de foto’s eenmaal geschoten waren, brak er plots paniek uit in de pitsstraat. “Ik was al op de weg terug toen ik een knal hoorde. Ik draaide me om en zag dikke rook uit de garages komen. Veel mensen vluchtten mijn kant op, maar wat me het meest opviel was hoe eensgezind de andere teams te hulp schoten.”

Uiteindelijk raakten 31 mensen gewond waarvan 7 ernstig. Op de foto zien we hoe GP-winnaar Maldonado zijn 23-jarige neefje op de rug neemt, het jochie had zijn voet in het gips. De eerder genoemde eensgezindheid ging nog verder, Williams kreeg in het raceweekend in Monaco spullen te leen om het verwoeste materiaal te vervangen.