Peter van Egmond is als fotograaf aanwezig geweest bij honderden F1-races en is sinds het begin van FORMULE 1 in 1994 aan het tijdschrift verbonden. Zijn archief behelst misschien wel miljoenen foto’s, in het kader van ons 25-jarig jubileum zoekt hij er elke week één uit.

Peter van Egmond

Kijk voor zijn beste foto’s in alle formaten en vormen   in zijn online shop.

Voor de foto van deze week gaan we ver terug, naar 1991 om precies te zijn. “Deze zou je nu niet meer kunnen maken, in alle opzichten. Het was na afloop van de Grand Prix van Duitsland, op de oude Hockenheimring. Die was veel langer, en mooier, dan de huidige versie met lange rechte stukken door het bos. Er was geen service road, dus als een coureur stilviel moest hij wachten op de bezemwagen, en dat kon ook een collega zijn.”

Lees ook: Door de lens van Peter: Kapotte kniebanden in Canadese bosjes

“In dit geval geeft Gerhard Berger een lift aan Ivan Capelli. Dat was destijds de normaalste zaak van de wereld, maar inmiddels verboden vanwege de veiligheid. Alleen kwam Berger zelf ook zonder benzine te staan, dus moesten ze het laatste stukje naar parc fermé worden geduwd.”

Lege handen
En er is nog een reden waarom deze foto vandaag de dag nooit zo gemaakt zou kunnen worden. “Het mooiste aan deze foto vind ik dat nog niemand een mobiele telefoon heeft en de fans dus gewoon genieten van het moment in plaats van alles proberen vast te leggen.”

Foto: Peter van Egmond