Er zijn niet twee, maar drie partijen geïnteresseerd in het oprichten van een nieuw Formule 1-team. Het gaat daarbij om NASCAR-teameigenaar Gene Haas, oud Formule 1-teambaas Colin Kolles en Zoran Stefanovic van Stefan GP, zo bericht Auto, Motor und Sport.

Volgens de Duitse publicatie zou vooral Haas goede kaarten in handen hebben. Hij beschikt als (mede-)eigenaar van NASCAR-renstal Stewart-Haas Racing volgens Auto, Motor und Sport over een windtunnel van uitzonderlijke kwaliteit en heeft daarnaast naar verluidt meer dan genoeg financiële middelen, waardoor hij een budget van minstens honderd miljoen euro zou kunnen garanderen.

Haas zou daarnaast al contact hebben gezocht met chassisbouwer Dallara – dat voor het laatst in de Formule 1 ‘actief’ was door de HRT-bolide van 2010 te ontwerpen – en met Ferrari hebben gesproken over het leveren van motoren. Tevens zou de Amerikaan al een teambaas in gedachten hebben in Günther Steiner, de voormalige teammanager van Jaguar en Red Bull.

In gesprek met Autosport heeft Gene Haas bevestigd dat hij inderdaad van plan is een Formule 1-team op te starten. “We hebben onze interesse kenbaar gemaakt en een licentie aangevraagd, maar op het moment kan ik er verder niks over zeggen. De FIA bevindt zich nog midden in het proces en is nog een stap verwijderd van het maken van een beslissing”, vertelt hij.

Kolles
Ook oud-teambaas Colin Kolles, die bij Jordan, Midland, Spyker, Force India en HRT met de scepter heeft gezwaaid, heeft volgens Auto, Motor und Sport plannen om een eigen team te starten.

Kolles schermde gedurende zijn periode bij HRT al met het plan die formatie over te nemen en runde de technische zijde van dat team sowieso al voor een groot deel vanuit de thuisbasis van zijn eigen DTM en World Endurace teams in Duitsland. Destijds kreeg hij de financiering echter niet van de grond. Een jaar nadat hij HRT verliet, ging de renstal failliet.

Stefan GP
Tot slot zint Zoran Stefanovic, bekend van het nimmer van de grond gekomen Stefan GP, dat in 2010 op een plekje op de grid aasde, nog altijd op het starten van een eigen team.

Hoe goed de kansen van Kolles en Stefanovic zijn, is lastig in te schatten. Volgens eerdere berichtgeving spreekt Ecclestone echter met twee kandidaten, dus het is waarschijnlijk dat minstens twee van de drie bovengenoemde potentiële teameigenaars daar bij horen.