Van een crisis in de Formule 1 is geen sprake. Er zijn alleen enkele teams die in crisis verkeren. Dat stelt Bernie Ecclestone, de commerciële uitbater van de sport.

Waar Ecclestone vorige week, toen ‘zijn’ Formule 1-circus Austin aandeed, nog liet optekenen dat de Formule 1 in de problemen zit doordat het geld niet eerlijk wordt verdeeld en er maatregelen genomen moeten worden, spreekt hij dat nu ten overstaan van de BBC tegen.

“Er zijn mensen die roepen dat de Formule 1 in een crisis zit, maar dat is klinkklare onzin. Er zijn alleen maar wat teams die in een crisis verkeren”, zegt Ecclestone, die daar ook eigenlijk niet mee kan zitten: “Want teams komen en gaan.”

Dat Marussia ten onder is gegaan en Caterham voor haar voortbestaan vecht, komt volgens Ecclestone omdat de verantwoordelijken ‘beter op de hoogte moeten zijn van hoeveel geld er in het laatje komt en hoeveel er wordt uitgegeven’.

Marussia en Caterham hebben, zo oordeelt Ecclestone, ‘niet goed gerekend’. “Die teams hebben meer uitgegeven dan ze hadden”, zegt hij over de formaties die nog ‘gewoon deel uitmaken van het kampioenschap’: “Maar als ze er over twee weken niet bij zijn in Abu Dhabi, liggen ze er wel uit.”

Gezien de situaties waarin ze zitten, ziet Ecclestone overigens sowieso niet hoe Marussia en Caterham nog terug kunnen komen. Marussia is zoals gezegd al failliet, terwijl Caterham door crowd funding terug op de grid wil komen, hetgeen Ecclestone een vreselijk plan vindt.

Ecclestone is van mening dat teams ‘die met de pet rondgaan om geld bij elkaar te bedelen’, niet in de Formule 1 thuishoren, zo maakt hij duidelijk in gesprek met Autosport: “Als je het niet kan betalen om deel te nemen, dan moet je maar wat anders gaan doen.”

Een ander probleem is, zo stelt hij, dat kleine teams niet beseffen dat iemand nou eenmaal laatste moet zijn. “Ze willen allemaal winnen, maar sommige teams hebben gewoon meer geld en de rest moet inzien dat je binnen je budget moet blijven en vrede moet hebben met wat dat je oplevert.”

Sprekende over grote en kleine teams erkent Ecclestone – wederom tegenover de BBC – dat hij ‘drie á vier grote teams een fikse bonus heeft gegeven’. “Omdat ze beloofd hebben tot en met 2020 mee te doen”, legt hij uit. “Iedereen die dat kon aantonen kreeg die bonus, maar niet elk team kon dat.”

Ecclestone zegt echter wel te hopen dat kleinere teams als Lotus, Sauber en Force India behouden blijven. Om hun financiële problemen op te lossen, zet hij in op een eenmalige betaling door de grote teams en rechtenhouder CVC Capital om de schulden van de kleintjes af te lossen en ze op weg te helpen.