Van Bernie Ecclestone is bekend dat hij Sebastian Vettel graag mag en een goede kampioen vindt. Toch ziet Ecclestone de Duitser nog niet als een Formule 1-legende. Waar het Vettel nog aan ontbreekt? “Charisma.”

“Vettel kan zich in de toekomst tussen de grote namen uit de geschiedenis van de sport scharen, maar op het moment ontbreekt het hem nog enigszins aan het charisma dat vereist is om dat te doen”, stelt Eccelstone in gesprek met Bild.

“Vroeger hadden we mannen als James Hunt, Jochen Rindt, Niki Lauda en Ayrton Senna, wat echte karakters, echte persoonlijkheden waren”, mijmert Ecclestone, die een groot verschil ziet tussen de kampioenen van toen en de coureurs van nu: “Vandaag de dag durven ze namelijk geen emotie meer te tonen.”

“Coureurs krijgen nu ook de kans niet meer om zich tot persoonlijkheden ontwikkelen, omdat hun teambazen willen dat ze zich koest houden en de FIA ze een muilkorf om doet”, zo beklaagt de nimmer om een uitgesproken mening verlegen zittende Ecclestone zich.

Hoewel Vettel in Eccelstone’s ogen qua uitstraling dus nog tekortschiet, kan de Red Bull-coureur zijn toch al indrukwekkende erelijst komend weekend wél alvast een stuk imposanter maken door voor de derde keer op rij kampioen te worden. Iets wat veel grootheden – met uitzondering van Juan Manuel Fangio en Michael Schumacher – ondanks hun charisma en eigen successen niet is gelukt.

Om zijn hattrick aan titels veilig te stellen, moet Vettel zondag in Brazilië nog wel afrekenen met Fernando Alonso, maar dat moet volgens Ecclestone wel lukken: “Als ik zou wedden, zou ik mijn geld op Vettel zetten. Hij heeft namelijk de beste auto en het beste team achter zich staan. Voor Fernando is het jammer, want hij rijdt geweldig, maar Ferrari is gewoon niet competitief genoeg.”