Bernie Ecclestone vindt dat Pirelli niets te verwijten valt in de zogenoemde ‘testgate’. De Formule 1-baas is minder mild voor Mercedes. Zij hebben volgens Ecclestone het risico genomen om de regels van de FIA te breken.

“Het tribunaal heeft alle feiten”, vertelt Ecclestone aan Formule 1-verslaggever Adam Cooper. “Pirelli deed naar mijn idee wat ze moesten doen. Er is geen normale test in het seizoen. Als iedereen dan over ze klaagt, lijkt het me logisch dat ze een keer willen testen. Dus ik denk dat Pirelli niets fout heeft gedaan.”

Ecclestone ontkent dat zijn mening misschien wat gekleurd is vanwege de grote commerciele deal die hij en de Formule 1-organisatie met Pirelli hebben. “Wat goed is, is goed. Het maakt me niet uit welke belangen daarin meespelen. Mercedes was als een ongetrouwd meisje. Ze heeft het recht om nee te zeggen als iemand haar ten huwelijk vraagt.”

Op de vraag of deze zaak de deur opent naar een nieuwe bandenleverancier, bijvoorbeeld Michelin, heeft Ecclestone geen antwoord. “Ik heb geen idee. Ik heb daar met niemand over gesproken. We hebben een contract met Pirelli, net als de FIA en de meeste teams. Het lijkt mij niet dat daar zomaar een ander tussen komt.”

Mercedes en Pirelli staan 20 juni terecht voor het tribunaal van de FIA. Daar wordt beslist of de ‘geheime’ test die Mercedes en Pirelli uitvoerde na de Grand Prix van Spanje helemaal legaal is. De uitspraak volgt daarna spoedig.