Een budgetplafond en niet losse maatregelen moeten de uitgaven in de Formule 1 volgens Bernie Ecclestone naar beneden brengen. “Op alles moet een limiet komen, óók op salarissen.”

De beheerder van de commerciële rechten van de sport stelde het budgetplafond voor tijdens een vergadering met de FIA en de teams vorige week in Parijs. Omgerekend heeft het budgetplafond dat Ecclestone voorstelt een hoogte van ruim 193 miljoen euro per jaar.

“Geld moet in onze ogen een kleinere rol spelen om succes te hebben in de F1”, zegt de 82-jarige Engelsman tegen Autosport . “We zoeken naar de juiste manier om het budgetplafond in de sport te integreren. Een team moet in de Formule 1 kunnen stappen met een acceptabel budget en daar succesvol mee zijn in plaats van een fortuin te spenderen.”

Volgens Ecclestone moeten alle uitgaven van de teams binnen de begroting vallen, iets dat nu met het resource restriction agreement bijvoorbeeld nog niet gebeurt. “Er moet een limiet komen op alle uitgaven, inclusief de salarissen van coureurs”, vindt de bestuursvoorzitter van Formula One Management.

Martin Whitmarsh van McLaren is vooralsnog sceptisch over Ecclestones voorstel. “Het gaat alsnog om heel veel geld”, zegt de teambaas van de renstal uit Woking over de limiet van 193 miljoen euro. “Ik weet niet of teams hier iets mee opschieten. Niemand zal natuurlijk ontkennen dat het belangrijk is om de kosten binnen de perken te houden.”

“Er zijn verschillende meningen over hoe je dat het beste kunt doen. Bernie wil de salarissen erbij voegen maar ik vind dat we verantwoordelijk geld moeten uitgeven. We moeten excessen in uitgaven voor de ontwikkeling van auto’s voorkomen. Een budgetplafond lijkt me wat onrealistisch omdat het heel lastig is om iedereen in de gaten te houden.”