Bernie Ecclestone, de grote commerciële baas van de Formule 1, rekent er niet op dat de vergadering van de F1 Strategy Group die voor donderdag op het programma staat veel gaat opleveren.

De F1 Strategy Group – die bestaat uit zes vertegenwoordigers van Ecclestone’s Formula One Management, zes gedeputeerden van de internationale autosportfederatie FIA én afgezanten van de teams van Mercedes, Red Bull, Ferrari, McLaren, Williams en Force India – komt donderdag bij elkaar om de toekomst van de Formule 1 uit te stippelen, hetgeen haar mandaat is.

Voor komende donderdag zijn er flink wat agendapunten. Zo moet er gesproken worden over het al dan niet uitbreiden van het aantal te gebruiken motoren van vier naar vijf, de mogelijk ingrijpende reglementswijzigingen voor 2017 die de sport meer indrukwekkend moeten maken, en natuurlijk de kostenbesparing.

In gesprek met Motorsport.com laat Ecclestone echter alvast optekenen dat hij niet veel verwacht van de bijeenkomst. “Ik denk dat het zo’n vergadering wordt waarin we vier of vijf uur zitten te praten en het uiteindelijk alleen eens worden over de datum voor de volgende vergadering.”

“Het is niet anders”, verzucht Ecclestone. “Het is geen geheim dat ik geen fan ben van democratieën en het grootste probleem waar de Formule 1 op dit moment mee kampt is dat het een democratie is. Het is gewoon onmogelijk om met deze met elkaar wedijverende partijen een akkoord te sluiten”, zegt hij, verwijzend naar het feit dat de teams een aanzienlijk woordje mee mogen spreken over de regels.

“Wat je dan ook ziet, is dat de jongens die vooraan rijden en races winnen niks willen veranderen. Dat willen ze altijd pas zodra ze beginnen te verliezen”, zo illustreert hij de huidige impasse, zonder daarbij teams bij naam te noemen.

“We moeten echt naar een situatie toe waarin we gewoon beslissingen kunnen nemen en het daarmee dan gewoon uit is”, vindt Ecclestone, die er een hard hoofd in heeft dat bijvoorbeeld het voorstel om de kleinere teams met andere motoren te laten racen om de kosten terug te brengen er door komt. Ook voor het bereiken van consensus in de discussie over het uitbreiden van het aantal in 2015 te gebruiken krachtbronnen, koestert hij weinig hoop.