De laatste tijd zie ik het personeel van het Ibis-hotel naast het Circuit de Barcelona-Catalunya haast nog vaker dan mijn familie. Voor de derde keer in iets meer dan een jaar ben ik in Barcelona, of beter gezegd het industriegebied in Montmelo, waar weinig van het mediterraanse gevoel te merken is. Zelfs de befaamde Spaanse zon houdt zich nog schuil.

Afgelopen winter heb ik mijn geplaagde Volkswagen Polo ingeruild voor een Ford Fiesta. Het doet me deugd daarmee te hebben bijgedragen aan een gevoelige nederlaag voor het Duitse merk, dat niet langer het best verkopende automodel van Europa heeft.

Minder blij was ik toen het verhuurbedrijf in Barcelona ons een grijze Polo presenteerde, net nu ik daar eindelijk van verlost dacht te zijn. Gelukkig was er voor een schappelijk bedrag nog een upgrade beschikbaar. Want hoe dicht ons hotel ook bij het circuit ligt, is het toch wel fijn daar met een goed en gerust gevoel te komen. En wie wil nu geen betere, snellere auto?

In de Formule 1 kost zo’n upgrade toch wat meer moeite. Een jaar geleden was ik hier getuige van de historische race van Max Verstappen. Een stralend weekend, waarin alles mee leek te zitten voor Red Bull. Nu zijn de vooruitzichten somberder. De RB13 is weliswaar vernieuwd en verbeterd, maar het gat naar Mercedes en Ferrari was wel erg groot om in één keer te dichten.

Daar was Verstappen bij de wintertests al een beetje bang voor, maar hij wilde natuurlijk niet bij voorbaat bij de pakken neer gaan zitten. Net als hij nu niet te hard van stapel wil lopen over de updates die Red Bull een stap vooruit moeten brengen. Eerst zien, dan geloven. Voorspellingen hebben weinig doen, Verstappen is er sowieso de man niet naar zich daar iets van aan te trekken.

Moesten er bij de wintertests aan het begin van het seizoen nog trucks aan te pas komen om het Circuit de Barcelona-Catalunya onder water te zetten, ditmaal doet Moeder Natuur het zelf. Alleen hoeft er op donderdag nog niet gereden te worden en vinden de meeste activiteiten binnen plaats. Gelukkig zijn die voorspellingen voor de rest van het raceweekend beter. Al bestaat er zeker kans op een buitje tijdens de race op zondag. Dat zou dan weer goed nieuws kunnen zijn voor Verstappen.