De Engelse BBC weet het zeker: Ron Dennis wordt de deur gewezen bij McLaren Group. De overige aandeelhouders hebben het vertrouwen in de CEO van McLaren verloren en zullen hem vandaag nog vertellen dat hij af moet treden.

Na 35 jaren als grote baas van McLaren lijkt er een einde te komen aan zijn dienst voor het bedrijf. Enkele weken geleden werd al bekend dat zijn positie bij de McLaren Group op de tocht stond, nadat de overige aandeelhouders van het bedrijf zich tegen hem keerden. Naar verluidt zijn zij het niet langer eens over de manier waarop Dennis het bedrijf leidt en vinden ze het tijd worden voor een frisse wind.

Ron Dennis heeft 25% van de aandelen van McLaren Group in handen. De overige 75% van de aandelen zijn in handen van de Bahreinse investeerdersgroep Mumtalakat (50%) en Mansour Ojjeh (25%), een zakenpartner van Dennis uit Saoedi-Arabië. Enkele jaren geleden kregen Dennis en Ojjeh ruzie, waardoor Ojjeh zich nu aansloot bij de Bahreinse investeerdersgroep om Dennis eruit te werken.

Volgens de overige aandeelhouders past de autocratische leidersstijl van Dennis niet langer bij de toekomstplannen van McLaren. Ron Dennis heeft vorige week nog geprobeerd om bij de High Court of Justice aan te kloppen om te voorkomen dat hij uit zijn functie wordt gezet, maar dat is niet gelukt.

Volgens de BBC is Zak Brown de meest waarschijnlijke kandidaat om Dennis’ functie over te nemen. De Amerikaan werd recentelijk nog in verband gebracht met een commerciële rol bij Liberty Media, de nieuwe eigenaren van de Formule 1. Volgens bronnen van de BBC heeft Brown echter meer oren naar de functie bij McLaren, al heeft hij nog niets besloten.

Ron Dennis staat al sinds 1981 aan het roer bij McLaren en loodste het team naar vele overwinningen en kampioenschappen. Onder zijn leiding won McLaren maar liefst tien wereldkampioenschappen en zeven constructeurskampioenschappen. In recente jaren gaat het op sportief gebied echter niet goed met McLaren. De samenwerking met Honda heeft vooralsnog niet opgeleverd wat ervan wordt verwacht, en ook het uitblijven van een naamsponsor heeft het vertrouwen in Dennis doen slinken.