Als alle gebeurtenissen van een raceweekend zijn ingedaald is het op maandag tijd om nog even na te babbelen. Vandaag doen we dat met oud F1-coureur Michael Bleekemolen, hij zag de Mercedes-overheersing al aankomen en vreest dat deze nog even zal aanhouden.

Hoe verrast was u met de verhoudingen tussen de teams gisteren?
Eigenlijk was ik niet zo verrast, ik had het al voorspeld. Ik had al het gevoel dat Mercedes nog veel meer had. En als zij meer nodig hebben dan doen ze dat. Iemand hangt er een laptop aan en ze rijden meteen weg. Dus ik had het wel verwacht, zij hebben altijd wel een stapje voor.

Het was aan de kop een wat saaie race. Wel grappig dat Hamilton tijdens een race waarin Mercedes oppermachtig is, niet wint. Misschien willen ze bij Mercedes ook weer eens iemand anders die wint. Qua coureurs zit er ontzettend weinig verschil tussen coureurs. Het draait allemaal om marketing en de centjes, het gaat om het imago van het werk. Wie is dit Bottas zijn jaar.

Zal Bahrein niet een betrouwbaardere afspiegeling zijn van de krachtsverschillen?
Ik denk dat het in Bahrein meer van hetzelfde zal zijn. Er is zo weinig tijd, de boel moet verkast worden. Het is lang vliegen, uitladen en weer opbouwen. Aan de basisonderdelen kunnen ze niet veel veranderen dus ik denk dat de verhoudingen min of meer hetzelfde zal zijn.

Ferrari is gisteren wel op zijn nummer gezet, maar zij gaan nog wel bijfietsen. Het leek erop dat ze problemen met de afstelling hadden. Misschien iets teveel risico genomen. Zij komen dichterbij. Dat hoop ik ook, want het zou Formule 1-onwaardig zijn als we zo’n seizoen krijgen als in de Schumacher-jaren.

Over Max Verstappen en Red Bull, is dit nog maar het begin?
Max Verstappen heeft al een heel, heel hoog niveau, hij gaat niet veel beter worden. Het is moeilijk om bij Honda in de keuken te kijken, wat kan er nog beter en wat niet. Maar de topsnelheid in Melbourne was beter dan bij Renault, nu kan dat nog aan de afstelling liggen natuurlijk maar Verstappen klonk zelf ook enorm positief.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Foto: Motorsport Images

Marko was gisteren in ieder geval al in hogere sferen, doet hij niet te vaak dat soort uitspraken?
Het zou best nog een jaar kunnen duren. Ze gaan enorm veel leren met zo’n topcoureur, dat is ook een taak. Er moeten nog wel wat pk’s bij. En ja, Marko en ook Horner zijn wel flapuiten. Dat zag je vorig jaar ook, het was best wel heftig wat ze in de richting van Frankrijk riepen. Ik weet niet of dat goed is geweest. Honda kan nu in ieder geval niks fout doen, ze worden de hele dag gestreeld door Red Bull. Maar roepen dat de motor nu al supergoed is, lijkt me gevaarlijk. Maar wellicht weet Marko nog veel meer dan ons allemaal, hij heeft de schermen met de data.

Zijn er nog positieve/negatieve verrassingen geweest dit weekend?
McLaren heeft positief gezien me het meest verrast. Het lijkt er op dat ze toch niet helemaal de weg kwijt zijn daar. Zoals Williams bijvoorbeeld, zij rijden momenteel op zo’n laag niveau dat ze beter kunnen stoppen eigenlijk. Nog even over Kubica, wij deelden in de GT3 ooit een garage met hem, dat was na zijn ongeluk. Hij kwam echt gesloopt uit die auto. Ik gun het hem heel erg maar Formule 1 is niet iets dat je gemakkelijk doet.”