De Formule 1 heeft een nieuw puntensysteem ingevoerd voor races die letterlijk of figuurlijk in het water vallen. Dat heeft autosportbond FIA maandag bekendgemaakt.

Vorig jaar was er veel te doen om de Grand Prix van België, waarin door hevige regenval niet geracet werd en er na veel uitstel uiteindelijk twee rondjes achter de safetycar werden gedaan. De twee rondjes Spa onder aanvoering van safetycarbestuurder Bernd Mayländer waren toen genoeg voor halve punten, maar dat zal voortaan dus niet meer zo zijn.

Lees ook: Vettel: ‘Zouden geen punten moeten krijgen voor achter de safetycar rijden’

De Formule 1 commissie heeft nu namelijk ingestemd met een nieuw puntensysteem. Hierbij wordt het aantal uitgekeerde punten in grotere mate afhankelijk van het percentage afgelegde racekilometers. Als er niet minstens twee ronden zonder (virtuele) safetycar worden afgelegd, dan worden er vanaf nu helemaal geen punten meer uitgedeeld.

Lees ook: Verstappen wint kortste Formule 1-race ooit, halve punten uitgedeeld

Percentages

Heeft de uiteindelijke winnaar meer dan twee ronden, maar minder dan een kwart van de volledige raceafstand afgelegd, dan krijgt hij hiervoor zes punten. De nummer twee krijgt er dan vier, de nummer drie drie, et cetera. Heeft de winnaar meer dan 25 maar minder dan 50 procent van de raceafstand afgewerkt, dan krijgt hij dertien punten en worden er tot en met de negende plek punten uitgedeeld.

Wordt de race afgevlagd terwijl deze er voor meer dan 50 maar minder dan 75 procent op zit, dan krijgt de gehele top-10 punten. De winnaar neemt er dan 19 mee naar huis. Zie hieronder de complete puntenverdeling voor de verschillende percentages. De regel dat meer dan 75 procent van de race gereden moet zijn voor volle punten, blijft van kracht.

Het nieuwe puntensysteem

Minder dan twee ronden gereden zonder (virtuele) safetycar:
geen punten.

Meer dan twee ronden gereden, maar minder dan 25% van de raceafstand:

PositiePunten
16
24
33
42
51

Meer dan 25 maar minder dan 50 procent van de raceafstand:

PositiePunten
113
210
38
46
55
64
73
82
91

Meer dan 50 maar minder dan 75 procent van de raceafstand:

PositiePunten
119
214
312
49
58
66
75
83
92
101