De Formule 1 denkt over een nieuw kwalificatiesysteem, waarbij de coureurs moeten rondrijden terwijl ze één voor één geëlimineerd worden.

Het voorstel is unaniem aangenomen door de F1 Strategy Group en Formule 1 Commissie, wat betekent dat niet alleen alle teams, maar ook de FIA als regelgever en commerciële uitbater Bernie Ecclestone hebben ingestemd. Als de FIA’s World Motor Sport Council het zoals verwacht begin maart goedkeurt, wordt het dus nog in 2016 ingevoerd.

Het ‘eliminatiesysteem’ werkt als volgt:
De kwalificatie bestaat nog altijd uit drie sessies en begint met Q1, waarin iedere coureur de baan op moet en moet blijven rondrijden. Althans, totdat de eerste zeven minuten erop zitten. Dan wordt de deelnemer die op dat moment de langzaamste rondetijd heeft geklokt namelijk geëlimineerd. Elke volgende negentig seconden wordt degene die op het moment van het verstrijken daarvan de slechtste tijd heeft staan uit de kwalificatie gehaald, tot er vijftien coureurs over zijn. Dan valt de vlag.

Na een pauze begint Q2 dan met de vijftien resterende rijders. Zij moeten wederom allemaal rondetijden neerzetten. Na zes minuten begint het eliminatieproces dan opnieuw, met daarna wederom eliminatie-intervallen van negentig tellen, tot er acht coureurs resteren voor in Q3.

In Q3 wordt na vijf minuten rijden de laagst geklasseerde resterende deelnemer geëlimineerd. Ook in deze sessie verdwijnt daarna elke negentig seconden weer een coureur van de baan, tot de snelste twee overblijven. Dit duo krijgt dan negentig seconden de tijd om de strijd om pole uit te vechten. De winnaar is degene die als die anderhalve minuut voorbij zijn de snelste rondetijd heeft staan.