Oscar Piastri is op sensationele wijze tot Formule 3-kampioen gekroond na een spannende titelstrijd op het Italiaanse Mugello. De Australiër zag titelconcurrent Logan Sargeant al na twee bochten uitvallen, waardoor hij alleen nog een voorsprong van negen punten op de 17-jarige Théo Pourchaire moest verdedigen, al bleek dat nog niet zo makkelijk.

Sargeant en Piastri staan bij de start van de race op de gedeelde eerste plaats met 160 punten, maar al na twéé bochten komt voor de Amerikaan een einde aan zijn titelkansen. Hij komt in een sandwich te zitten en krijgt een tik van Lirim Zendeli, die net als Sargeant uitvalt. De safetycar komt dan de baan op om de auto’s uit de grindbak te halen.

Daardoor blijft alleen Pourchaire, met een achterstand van negen punten, nog over als concurrent van Piastri. Terwijl Piastri zelfs een plek moet toegeven op teamgenoot Frederik Vesti en daarmee op de tiende plaats komt, wint Pourchaire alleen maar posities. De Fransman komt dan achter teamgenoot Sebastián Férnandez te zitten, die het hem niet te moeilijk maakt voor de derde plek met nog vijf ronden te gaan. Op dat moment gaat Piastri echter naar de negende plaats en krijgt daarna de achtste plek cadeau van Vesti, die eerder nog teamorders had gekregen.

Vlak voor de finish komt Piastri nog naar de zevende plaats, waardoor hij op 164 punten staat terwijl Pourchaire slechts drie punten tekort komt om kampioen te worden. Liam Lawson wint uiteindelijk de laatste race van het seizoen. Piastri is met de titel de opvolger van de Rus Robert Shwartzman, die in de Formule 2 op de derde plaats staat.

Logan Sargeant en Théo Pourchaire. Foto: Motorsport Images