De derde race van het EK Formule 3-weekend op Monza is zondag voortijdig afgevlagd, omdat de raceleiding de buik vol had van de gevaarlijke capriolen van enkele coureurs.

De ellende begon op zaterdag, tijdens de tweede race. Die stond in het teken van een paar enorme ongevallen, waarbij zelfs verschillende auto’s over de kop sloegen. De oorzaak van de crashes lag bij het agressieve rijgedrag van de coureurs, die elkaar op hoge snelheid duwtjes gaven en via uitloopstroken inhaalden.

De Brit Matt Rao en de Italiaan Dorian Boccolacci kregen voor hun rol als aanstichter een startverbod voor race drie, terwijl Sette Câmara en Ferrari-protégé Lance Stroll de slotwedstrijd voor straf uit de pitstraat moesten beginnen.

Zaterdagavond belegde raceleider Nils Wittich een spoedvergadering met de coureurs en de teambazen, om hen op het hart te drukken dat hij in de derde race verbetering verwachtte. Als er toch weer gevaarlijke situaties ontstonden, zou de race achter de safetycar worden uitgereden, waarschuwde Wittich.

Stroll in de fout

Helaas bleek de preek gericht aan dovemansoren. Stroll, die in de tweede race al door eigen toedoen hard was gecrasht, en Mikkel Jensen reden bij het uitkomen van de Parabolica expres over de uitloopstrook om zo meer snelheid mee te nemen. Het was voor de raceleiding de druppel, zodat besloten werd de race af te breken.

Door een eerdere, niet door gevaarlijk rijgedrag veroorzaakte crash was het inmiddels echter niet meer mogelijk om achter de safety car binnen de tijdslimitiet van 35 minuten de vereiste 75 procent van de raceafstand af te leggen. Daarom ging de rode vlag uit, en verdienden de coureurs slechts halve punten.

“Ook de stewards vonden dit de enige juiste beslissing”, zei Wittich achteraf. “Het is voor de coureurs die wel goed reden heel sneu dat ze maar halve punten hebben gekregen, maar de anderen hebben het er met hun rijgedrag zelf naar gemaakt.”