*

Ferrari claimt eerste startrij op Suzuka: ‘Dit hadden we niet verwacht’

Daan de Geus

Daan de Geus

13 oktober 2019 04:36

Ferrari claimt eerste startrij op Suzuka: ‘Dit hadden we niet verwacht’
Motorsport Images

Sebastian Vettel heeft in Suzuka zijn eerste poleposition sinds afgelopen juni (in Canada) gepakt. De Ferrari-coureur won de tweestrijd met teamgenoot Charles Leclerc. “Sebastian was sneller, verdient deze pole.”

De Scuderia claimde zo de eerste startrij op Suzuka. “Dat hadden we niet verwacht”, doelt Vettel op hoe dat toch wel als een verrassing komt, na de door Mercedes gedomineerde vrije trainingen op vrijdag. De omstandigheden op de baan waren – ook door tyfoon Hagibis en na een vrije zaterdag – ‘heel anders dan vrijdag’, zegt Vettel. “Makkelijk was het niet, maar de zon schijnt en mensen zijn blij”, kan hijzelf ook wel lachen.

De 5,8 kilometer in 1:27.064 over Suzuka voelde geweldig, vertelt Vettel volop nagenietend. “Echt ongelofelijk, met de auto die zo licht is, nieuwe banden en wind tegen in de ‘Esses’, wat precies is wat je daar wil. Ik geloof dat ik in het begin van de ronde alleen in bocht twee heb geremd.”

Vettel had zijn rondje vooraf al gevisualiseerd, vertelt hij, met de Duitser die in beeld kwam terwijl hij met zijn ogen dicht in de garage zat. “Maar met mijn ogen open was ik toch sneller”, grinnikt hij. “Dit is genieten, maar ook pas het halve werk”, weet hij. “We moeten in de race maar zien hoe het gaat.”

Lees ook: Vettel pakt pole in uitgestelde kwalificatie GP van Japan

Vettel begint de race dus met teamgenoot Leclerc naast zich op de eerste rij. Die feliciteert de Duitser met zijn ‘verdiende pole’. “Hij reed een geweldig rondje. Ikzelf worstel sinds het begin van het weekend al een beetje, maakte ook nu wat foutjes. Al was Sebastian ook gewoon te snel.” 0.189 seconde, om precies te zijn.

“De race is echter het belangrijkste”, weet ook de Monegask. “Hopelijk houden we daarin deze posities vast.” Zeker is dat niet, erkent hij. “Want Mercedes zal heel snel zijn in de race”, doelt hij op het zilvergrijze gevaar op de tweede rij.

Wordt vervolgd dus, met de racestart om 07:10 Nederlandse tijd.

Lees ook: Preview: Een supertyfoon en supersterke Silberpfeile op Suzuka

Lees meer over

Ferrari Leclerc Vettel