Twee Mercedessen bovenaan de lijst op het eind van de vrijdag, dat hadden we al even niet meer gezien. De Silberpfeile waren echter ouderwets snel op Suzuka. “Het was een hele positieve dag”

Natuurlijk, het is pas vrijdag en dan ook nog eens een ongewone vrijdag, met de zaterdag op Suzuka die is geschrapt vanwege de komst van tyfoon Hagibis. Maar toch: het was al even geleden dat er aan het eind van VT2 twee Mercedessen bovenaan stonden – sinds Silverstone medio juli, zelfs.

“Al met al een goede dag”, resumeert kampioenschapsleider Lewis Hamilton, die wél in beide trainingen zijn meerdere in teamgenoot Valtteri Bottas moest erkennen. “We hebben ons hele programma kunnen doen, maar het blijft een work in progress, op deze baan kun je altijd nog meer tijd vinden. Er kan altijd wel iets beter.”

Bottas was een tiende sneller dan Hamilton in VT2.

“Valtteri heeft goede pace laten zien en het lijkt erop dat we er op dit punt van het weekend goed voor staan”, concludeert Hamilton. Collega Bottas vult aan: “Een hele positieve dag. Het is altijd leuk met deze auto’s op deze baan te rijden en ik ben heel happy met hoe de auto het deed. Hij voelde vanaf het begin goed aan.” Mocht de kwalificatie zondagochtend overigens niet doorgaan, dan krijgt Bottas pole toegewezen door zijn snelste tijd in VT2.

Lees ook: VT2: Bottas opnieuw de snelste in training die mogelijk de startvolgorde bepaalt

De coureurs hebben zaterdag ondertussen, zoals Bottas het noemt, ‘een onverwachte vrije dag’, met de Fin die er niet aan twijfelt dat ‘het team wel iets bedenkt om me bezig te houden’.

Vrijdag waren de coureurs in elk geval bezig zat: er konden meer dan genoeg ronden gereden worden, met de sets banden die normaal voor de (nu geschrapte) derde training bedoeld zijn, op vrijdag gebruikt konden worden. Dat is dan weer een onverwacht leermoment voor de Formule 1, stelt Hamilton, die denkt dat het ‘leuker voor de fans’ zou zijn als de coureurs standaard meer banden krijgen en dus meer meters kunnen maken.

Lees ook: Hamilton: ‘Beter voor de fans als we meer banden hebben’