Ferrari denkt er aan in Canada alweer een motorupdate te brengen. De Scuderia deed dat in Rusland ook al en heeft sowieso het minste aantal tokens over.

Voor de Grand Prix van Rusland, drie races geleden, gebruikte Ferrari ook al drie tokens om verbeteringen te mogen maken aan de motor. Tokens zijn een soort tegoedbonnetjes die je moet inleveren om dat te mogen doen. Elk team begint het seizoen met 32 tokens.

Over de winter, voor de seizoensstart, gebruikte Ferrari er al 23. Na de update voor de Grand Prix van Rusland heeft Ferrari nog zes tokens over, terwijl rivaal Mercedes er nog elf kan gebruiken. Honda heeft nog veertien tegoedbonnetjes liggen, Renault – dat er in Monaco drie gebruikte voor een update – heeft er nu nog 21.

Dat Ferrari er nu toch over denkt zo spoedig alweer een update te brengen, komt door de tegenvallende seizoensstart. “We zullen in Canada met iets nieuws op motorisch vlak komen”, wordt teambaas Maurizio Arrivabene geciteerd door Motorsport.com. “Of de veranderingen het inwisselen van tokens vereisen, moeten we nog zien. We overleggen daar nu ook over met de FIA”, vertelt de teamchef die in sommige media al wordt afgeschreven.

Formula One World Championship 2016, Round 6, Monaco Grand Prix, Monte Carlo, Monaco, Saturday 28 May 2016 - Sebastian Vettel (GER) Ferrari SF16-H.

Monaco was niet het weekend van Ferrari.

Kwalificatie
Wat in ieder geval een duidelijk verbeterpunt is, is Ferrari’s kwalificatievorm. “Zowel in Spanje als Monaco hadden we zaterdagmiddag problemen”, geeft Arrivabene toe. “We moeten vaststellen wat mis gaat. Het is heel raar dat we in Q1 en Q2 op een prima niveau zitten en dan in het laatste deel van de kwalificatie geen tempo meer hebben. Het heeft vermoedelijk met de banden te maken, maar vereist een uitgebreide analyse.”

Ondanks de huidige problemen geeft Ferrari, tweede in het WK met 67 punten minder dan Mercedes en negen punten meer dan Red Bull, de hoop op de titel niet op. “Absoluut niet”, verklaart Arrivabene stellig. “We moeten gewoon geconcentreerd blijven werken om vooruitgang te boeken. Dit kan zeker nog een interessant kampioenschapsseizoen worden.”

Vettel
Coureur Sebastian Vettel geeft toe dat Ferrari het beter had kunnen doen en er ‘lessen te leren zijn’ en werk te doen is, maar wil evenmin van opgeven weten. Volgens Vettel is het zo dat er ‘niks mis is met de pace met de auto’. “Het veld zit dicht jaar gewoon dichter bij elkaar”, stipt hij aan. “Vorig seizoen zaten we in een soort niemandsland, met een groot gat naar Mercedes en ook weer groot verschil naar de teams achter ons. Nu zijn alle verschillen kleiner.”

“We hebben een aantal races gehad die niet zonder problemen zijn verlopen, en dat valt ons aan te rekenen”, geeft Vettel toe. “In Barcelona hadden we, als we ons beter hadden gekwalificeerd, echter gewonnen, terwijl een betere zaterdag in Monaco absoluut een podium zou hebben betekend. Daarom denk ik ook niet dat er iets mis is met de auto an sich, behalve dat we er niet altijd in zijn geslaagd het maximale eruit te halen.”