De FIA heeft een stokje gestoken voor de plannen van Ferrari en Red Bull om de laatste wintertest een dag te verschuiven.

 

Ferrari had om ‘logistieke redenen’gevraagd om de eerste testdag over te slaan en daarvoor in de plaats op maandag 5 maart in actie te komen. Red Bull vond dat een goed idee en volgde het voorbeeld. De FIA is echter minder enthousiast en staat het de teams niet toe om af te wijken van het originele schema. 

 

De verwarring is ontstaan door een onduidelijke definitie in de reglementen. Daar staat dat vanaf de week voorafgaand aan de start van het eerste evenement van het seizoen niet meer mag worden getest. De openingsrace vindt plaats op 18 maart in het Australische Melbourne. De autosportbond stelt echter dat de week van het evenement op 12 maart begint en de week daarvoor dus al niet meer mag worden getest. 

 

“Een nieuwe toelichting op artikel 22.4 van het sportief reglement maakt het niet langer mogelijk om op maandag te rijden”, luidt een verklaring van Ferrari. “Daarom komen we net als de overige teams van 1 tot en met 4 maart in actie. Felipe Massa zit op donderdag en zaterdag achter het stuur van de F2012. Fernando Alonso rijdt op vrijdag en zondag.”

 

Lotus had ook gehoopt op maandag te kunnen rijden, nadat het de tweede wintertest moest onderbreken vanwege een probleem met het chassis. Mogelijk kan het team een dag eerder beginnen in Barcelona, maar daarvoor heeft het toestemming van alle andere teams en de FIA nodig.