Ferrari heeft een intentieverklaring ingediend om de tijdstraf van vijf seconden aan te vechten die Sebastian Vettel de overwinning in de Grote Prijs van Canada heeft gekost.

Vettel kreeg die straf voor het voorval in ronde 48 met Lewis Hamilton. Vettel schoot van de baan en kwam daar weer op, maar dwong Hamilton toen richting de muur – en om ontwijkende actie te ondernemen. De wedstrijdleiding oordeelde daarbij dat Vettel op onveilige wijze terugkeerde op het circuit.

Hoewel Vettel daarna nog als eerste over de finish kwam, zorgden de vijf strafseconden ervoor dat de zege aan Hamilton werd toegekend. Vettel was boos en vond de straf volledig onterecht, omdat hij naar eigen zeggen geen controle had over de auto op het moment dat hij van het gras terugkwam op de baan.

Lees ook: Vettel over de rooi na tijdstraf: ‘Ik ben boos en heb daar het recht op’

Intentie tot beroep
Ferrari heeft nu echter bij de FIA aangegeven de intentie te hebben de straf aan te vechten – al is dat moeilijker dan het klinkt. Conform het reglement is het namelijk niet mogelijk in beroep te gaan tegen een tijdstraf van vijf seconden.

Wat echter wel kan, omdat hier speelruimte voor is in het reglement, is aanvechten dat het voorval überhaupt als strafbaar incident werd geklasseerd en de wedstrijdleiding zich hier zodoende over heeft gebogen. Ferrari vecht zo dus niet de strafmaat aan, maar het als strafbare feit an sich verklaren van het voorval.

Dat Ferrari deze intentieverklaring heeft ingediend, is standaardprocedure. Een team moet dit kort na de race doen en krijgt vervolgens 96 uur (vier dagen) om te besluiten of het daadwerkelijk in beroep wil. Ferrari zal daarbij ook met nieuw bewijs moeten komen om het incident opnieuw te laten beoordelen.

Lees ook: Vettel heeft coureursgilde aan zijn zijde: ‘Pure bullshit’