Ferrari heeft in 2015 haar doel bereikt. Dat meent teambaas Maurizio Arrivabene. Voor aanvang van het seizoen mikte hij op ’twee á drie zeges’. Het werden er drie, wat hem gelukkig stemt.

Helemaal happy is de Italiaan niet: “Want je mag pas echt van succes spreken als je het kampioenschap wint”, meent hij. Gezien hoe moeilijk 2014 voor Ferrari was, zetten Arrivabene en Sergio Marchionne – de president van Ferrari – voor 2015 echter realistischerwijs in op een voortvarend herstel.

Dat herstel kwam er, met drie zeges van Sebastian Vettel. “Ik ben heel blij met dit jaar”, vertelt Arrivabene dan ook. “Ik heb het altijd gezien als het beklimmen van een berg”, illustreert hij. “Wij staan nog niet aan de top, daar staat Mercedes, maar ik ben blij met hoe ver we geklommen hebben.”

“Het was wel een fikse klim”, erkent de teambaas. “Ondanks dat we de eerste tests met een goed gevoel afsloten, was dat ook gelijk duidelijk. Iedereen bij Ferrari – op het circuit en op de fabriek – is de klim echter aangegaan en ik ben iedereen zeer dankbaar voor al het goede werk dit jaar.”

Volgend jaar wacht Ferrari echter een nog zwaardere uitdaging, weet Arrivabene: “Onze rivalen inhalen en vervolgens voorblijven.” Moeilijk, maar niet onmogelijk, vult Vettel aan: “Ik geloof absoluut dat Mercedes te verslaan is”, verklaart hij.

“Vergeleken met hoe Ferrari het in 2014 deed, was dit bovendien al een miraculeus jaar. Ik kan me geen ander team bedenken dat zich meer heeft verbeterd dan de Scuderia”, stelt Vettel, die denkt dat de sleutel voor 2016 is dat Ferrari zich – ‘net als in 2015’ – op haar eigen werk blijft concentreren.