*

Ferrari mag Toro Rosso motoren leveren

Daan de Geus

Daan de Geus

3 jaar geleden

Ferrari mag Toro Rosso motoren leveren
Racepictures

De FIA heeft het gebruik van 2015-motor in 2016 toegestaan en Ferrari toestemming gegeven om in 2016 een vierde team van motoren te voorzien. Hiermee is de weg vrij voor Toro Rosso om een deal te sluiten met Ferrari.

Over een motordeal tussen Toro Rosso en Ferrari voor 2015-krachtbronnen wordt al langer gerept, maar tot de beslissing van de FIA’s World Motor Sport Council van woensdagmiddag was dit ondanks alle geruchten officieel gezien niet toegestaan.

De FIA heeft nu echter toestemming gegeven voor het gebruik van 2015-krachtbronnen in 2016. De autosportbond heeft dat gedaan door te bepalen dat ‘in eerdere seizoenen gehomologeerde krachtbronnen opnieuw gehomologeerd mogen worden’.

Oorspronkelijk mocht een motorleverancier slechts één specificatie krachtbron tegelijk homologeren, maar deze restrictie heeft de FIA nu geschrapt. Volgens het reglement is het verder zo dat een motorfabrikant om toestemming moet vragen als het meer dan drie teams van motoren wil voorzien, en de FIA heeft Ferrari nu dus toestemming gegeven om in 2016 aan vier teams te leveren.

Toro Rosso en Ferrari hebben nog niet officieel bevestigd een deal met elkaar te hebben. Bronnen van binnen Red Bull hebben eerder echter al laten doorschemeren dat een deal met Ferrari achter de schermen een (zo goed als) gedane zaak is voor Toro Rosso, het opleidingsteam van de energiedrankfabrikant waar Max Verstappen voor uitkomt.

Dat de FIA heeft bevestigd dat Ferrari aan vier teams mag leveren, is in indirecte zin ook een bevestiging van de deal tussen Ferrari en Toro Rosso. Behalve Toro Rosso heeft alleen Red Bull Racing nog geen motordeal voor 2016, maar gesprekken tussen Ferrari en dat team liepen op niks uit.