Sebastian Vettel vindt dat Ferrari trots mag zijn op de tweede en vierde plek die hij en Kimi Räikkönen in de Grand Prix van Europa hebben behaald.

Na een vrijdag waarop Ferrari de snelheid niet had en niet wist waarom, is zondags met twee auto’s punten scoren – en ook nog eens een podiumplek pakken – een goed resultaat, meent Vettel. “We mogen hier trots op zijn”, zegt hij zelfs. “We hebben dit weekend veel aan de auto veranderd en zijn vandaag tweede geworden.”

“We mogen natuurlijk niet helemaal happy zijn omdat Kimi de derde plek verloor, volgens mij omdat hij op het eind veel last had van bandenslijtage, maar hij was vandaag een goede teamspeler.”

Formula One World Championship 2016, Round 8, European Grand Prix, Baku, Azerbaijan, Sunday 19 June 2016 - Kimi Raikkonen (FIN) Ferrari SF16-H.

Räikkönen reed na Vettels stop voor de Duitser, maar liet hem er weer langs.

Räikkönens race
Räikkönen ging op last van Ferrari aan de kant voor Vettel toen die na zijn latere stop achter de Fin kwam te zitten. Räikkönen zelf, die een vroege eerste en enige stop had gemaakt, werd op het eind echter nog gepasseerd door Serio Pérez. “Het eindresultaat is niet te slecht”, meent ook Räikkönen, al is hij ’teleurgesteld met hoe zwaar dit weekend was’.

The Iceman baalt van de tijd die hij verloor door achterblijvers en de tijdstraf die hij kreeg.
Räikkönen reed over de witte lijn bij de ingang van de pits, wat vijf tellen straf betekende. “Daarna probeerde ik het gat naar Pérez in stand te houden. Ik had hem op het eind wel af kunnen houden, maar door de straf had dat geen nut gehad en was het alleen maar riskant geweest”, legt hij uit.

Aan de kant gaan voor Vettel vond hij verder geen probleem, vertelt Räikkönen: “Want ik had toen toch die straf al aan mijn broek, maar wat niet hielp is dat ik door Sebastian te laten passeren twee en een halve seconde verloor in dat rondje. Het positieve is echter dat de auto vandaag goed en snel was”, besluit hij op een positieve noot.

Formula One World Championship 2016, Round 8, European Grand Prix, Baku, Azerbaijan, Sunday 19 June 2016 - Sebastian Vettel (GER) Ferrari in the FIA Press Conference.

Vettel heeft na zijn tweede plek reden om te lachen.

Vettels vooruitblik
Vettel blikt na de race in Bakoe, waarmee meer dan een derde van het seizoen er op zit, nog vooruit op de rest van 2016. “We zijn druk bezig in Maranello”, vertelt de coureur wiens team vandaag scherp in de gaten werd gehouden door Sergio Marchionne, de grote baas van Ferrari en het overkoepelende Fiat Chyrsler Automobiles: “Hij zet ons flink onder druk, maar op een goede manier. Hij begrijpt hoe het werkt en helpt ons ook.”

“We zijn ambitieus, maar weten dat het stap-voor-stap moet gebeuren. De seizoensstart is niet ideaal geweest, ondanks dat onze auto goed is. We hebben er niet altijd het maximale uit gehaald, maar vandaag ging het heel goed. We moeten op deze manier verder gaan en zorgen dat we later dit jaar nog betere kansen krijgen door de auto en onze prestaties te blijven verbeteren.”