Kimi Räikkönen moet in 2018 constant en sterk presteren, anders wordt hij waarschijnlijk vervangen door een jonge coureur. Dat is de waarschuwing van Ferrari-topman Sergio Marchionne.

De Ferrari-president is al vaker kritisch geweest op Räikkönen, zoals toen hij de Fin begin 2017 opriep een betere vorm aan de dag te leggen. Later in het seizoen merkte Marchionne op dat Räikkönen soms dagen lijkt te hebben waarop hij uitgecheckt lijkt en opvallend achterblijft.

“Ik ben persoonlijk van mening dat Kimi als een god rijdt, zolang we de sleutel er toe weten te vinden – al moeten we daar dan wel in slagen”, wordt Marchionne aangehaald door Motorsport, doelend op het potentieel dat er in zijn optiek niet altijd uitkomt bij Räikkönen.

“Als alles goed loopt, is het een plezier hem te zien rijden, met zijn enorme koelte”, meent Marchionne, die echter niet onder de indruk is van Räikkönens optredens als het niet ‘klikt’. Dan geeft The Iceman volgens hem te vaak niet thuis. “Het lijkt dan wel of hij pauze neemt.”

Räikkönen en Marchionne.

“Räikkönen moet regelmatiger presteren”, vat Marchionne de zaak samen. Volgens de Ferrari-topman is dit ‘waarschijnlijk het laatste seizoen’ voor Räikkönen en Ferrari om de sleutel tot de consistente, goede vorm van de Fin te vinden en hem te helpen zijn ware potentieel te tonen.

“Als dat niet lukt, zal de keuze op een jonge coureur vallen”, waarschuwt Marchionne, die van mening is dat coureurs als Max Verstappen en Ferrari’s eigen junioren Charles Leclerc en Antonio Giovinazzi de rijdersmarkt flink kunnen opschudden. “Want dat zijn zeer bekwame jonge coureurs.”

De twintigjarige Monegask Leclerc maakt in 2018 zijn racedebuut in de Formule 1 voor Sauber en wordt al veelvuldig genoemd als mogelijke vervanger van de inmiddels 38-jarige Räikkönen. “Ik ben nog steeds blij dat we Leclerc hebben gekozen”, zegt Marchionne over de Ferrari-pupil.