Ferrari won tien maanden geleden voor het laatst en lijkt dit jaar eerder terug te zakken dan in te lopen op Mercedes, maar Sebastian Vettel heeft geduld met de Scuderia.

Dat verklaart Jock Clear, Ferrari’s chief performance engineer, desgevraagd. “Hoeveel geduld Sebastian zal tonen? Hij is het gewend om te winnen. Het doet hem dus pijn dat hij nu niet met Mercedes-coureurs Lewis Hamilton en Nico Rosberg kan strijden, maar is honderd procent klaar voor de taak die hij voor zich heeft.”

Formula One World Championship 2016, Round 5, Spanish Grand Prix, Barcelona, Spain, Thursday 12 May 2016 - Jock Clear (GBR) Ferrari Engineering Director (Centre).

Clear (midden) werkt sinds begin 2016 voor Ferrari. De jaren ervoor zat hij bij Mercedes.

Volgens Clear geniet Vettel sowieso ook van het racen tegen andere coureurs en teams, al is dat niet altijd vooraan. “Het is net als toen Michael Schumacher bij Mercedes zat. Michael was ook gewoon dol op het racen met Formule 1-auto’s. Natuurlijk wil Sebastian wel winnen, maar hij gelooft in ons, net zoals wij in Sebastian geloven.”

“Hij hoort ook helemaal bij het team en is zeker geen buitenbeentje. Sebastian speelt een belangrijke rol binnen dit project om Ferrari terug aan de top te brengen. Het is een gezamenlijk project en Sebastian weet dat zijn bijdrage beoordeeld zal worden op basis van of dit lukt of niet.”

“Het gaat er vaak over of een team een coureur een winnende auto kan geven, maar ik denk dat we de laatste jaren hebben gezien dat de coureur daar een integrale rol in speelt. Het is dus geen toeval dat de beste coureurs bij de beste teams zitten. Zij helpen die teams opbouwen. Sebastian helpt ons en wij hem. We doen het samen.”