Vorig jaar stond Kimi Räikkönen regelmatig op het podium, maar dit jaar presteert de Fin in zijn Ferrari teleurstellend. Na weer een matig optreden in Austin, lijken er vanuit het team signalen te komen dat de Iceman er een schepje bovenop moet doen.

Ferrari-teambaas Marco Mattiacci liet, gevraagd door Autosport of de druk op Räikkönen toeneemt om zijn plekje in het team te behouden, weten dat er “positieve druk wordt uitgeoefend. Het is belangrijk dat druk altijd positief is.” Er moet vooral gewaakt worden voor overhaaste reacties, vindt Mattiacci bovendien.

Afgelopen zondag liep de Grand Prix van Amerika voor Räikkönen uit op de zoveelste domper van het seizoen. De Finse coureur kampte met een grote slijtage van zijn voorbanden, waardoor hij niet verder kwam dan de dertiende plaats, op één ronde achterstand van winnaar Hamilton. In de stand om het kampioenschap is het verschil met teamgenoot Fernando Alonso tekenend: Räikkönen komt maar liefst 102 punten tekort op de Spanjaard.

Waar het ligt is al lang bekend, weet ook Mattiacci: “Het probleem is dat de auto voor hem niet goed aanvoelt. Hij heeft veel last van onderstuur, een euvel dat hem al heel het seizoen parten speelt.” Na de Grand Prix van Singapore dacht Räikkönen de problemen eindelijk te boven te zijn, maar in Japan was het weer mis. Toch houdt Mattiacci het vertrouwen in zijn coureur, zoals hij twee weken geleden ook al benadrukte. Dat doet de Italiaan nu ook: “We zijn een team, hij is onze rijder, dus we moeten eraan werken.”

Frustrerend

“Het is een beetje frustrerend”, zegt Räikkönen zelf. “Het is duidelijk niet iets waarvan we één twee drie weten hoe we het op moeten lossen. We blijven dingen proberen, maar de uitkomst is telkens ongeveer hetzelfde. Zijn het de banden, of is het een samenspel van factoren? Sommige races gaat het beter, maar meestal is het hetzelfde liedje.” En dan, nuchter als we hem kennen: “Zo gaat het nu eenmaal, en we moeten er maar het beste van maken.”