*

‘FIA begint onderzoek naar crash Alonso’

Daan de Geus

Daan de Geus

4 jaar geleden

‘FIA begint onderzoek naar crash Alonso’
Racepictures

De Internationale Autosportfederatie FIA begint een onderzoek om vast te stellen wat de aanleiding en gevolgen waren van Fernando Alonso’s crash van afgelopen zondag. Dat berichten de BBC en Autosport.

Alonso crashte afgelopen zondag tijdens de slotdag van de tweede wintertest van 2015. De Spanjaard kwam tussen de derde en vierde bocht van het Circuit de Catalunya-Barcelona met betrekkelijk lage snelheid in contact met de muur. Alonso liep daarbij echter wel een hersenschudding op en moest drie nachten ter observatie in het ziekenhuis blijven, waarop hij het ziekenhuis woensdagmiddag heeft verlaten.

Over de oorzaak van het ongeval bestaat ondertussen nog altijd veel onduidelijkheid. Alonso’s team McLaren heeft na het bestuderen van de telemetrie geconcludeerd dat het ongeluk aan een rukwind toe te schrijven valt, maar die uitleg is – zowel in de pers als op internet – in twijfel getrokken.

Ook over de duur van Alonso’s verblijf in het ziekenhuis hebben wilde verhalen de ronde gedaan. Alonso moest er zoals gezegd drie nachten doorbrengen om te herstellen van een hersenschudding en de gevolgen van de verdoving die hem werd toegediend toen hij na de crash per helikopter naar het ziekenhuis werd vervoerd. Alonso herstelt de komende dagen bovendien thuis nog verder en komt niet in actie tijdens de laatste testsessie.

Volgens bronnen van de BBC heeft de FIA in een reactie hierop besloten om een onderzoek in te stellen om te achterhalen wat er precies is gebeurd, maar ook om vast te stellen wat de gevolgen van het ongeluk exact zijn geweest. Autosport meldt daarbij verder dat de FIA al samen met McLaren bezig is de telemetrie te bekijken en ook de videobeelden zal bestuderen die door de camera’s op het circuit zijn gemaakt.