*

FIA onderneemt geen verdere actie tegen Vettel

Daan de Geus

Daan de Geus

3 juli 2017 19:37

FIA onderneemt geen verdere actie tegen Vettel
Sutton Images

Sebastian Vettel krijgt geen verdere straf voor de tik die hij in Azerbeidzjan onder de safety car aan Lewis Hamilton uitdeelde. Dat heeft de FIA maandag besloten.

De FIA meldt in een statement dat het ‘zeer bezorgd’ was om wat in Bakoe gebeurde en om die reden verder onderzoek overwoog. Vettel heeft na het uitgebreid bestuderen van de data en beelden van het voorval echter ‘volledig zijn verantwoordelijkheid genomen’ en zijn oprechte excuses aangeboden aan de FIA en autosportwereld in het algemeen. Hij zal dat ook nog publiekelijk doen, meldt de FIA.

Vettel, die als straf in het ergste geval een race uitsluiting boven het hoofd hing, wacht nog wel een soort ‘taakstraf’: de Duitser gaat komend jaar op vrijwillige basis en eigen voorstel bijdragen aan ‘educatieve activiteiten’ bij andere FIA kampioenschappen, zoals de Formule 2, Formule 3, Formule 4 en tijdens een FIA stewards’ seminar. De precieze invulling moet echter nog worden vastgesteld.

Jean Todt, de president van de autosportbond, heeft op basis hiervan besloten dat de zaak gesloten moet worden. Hierbij volgt wel de waarschuwing dat elke soortgelijke actie van Vettel gelijk voor het FIA Tribunaal zal komen te liggen voor vervolgonderzoek.

Wat meespeelt
De FIA heeft in haar afweging meegenomen dat Vettel tijdens de race in Bakoe al de zwaarst mogelijke tijdens een wedstrijd uit te delen straf heeft ontvangen en verder drie penaltypunten op zijn licentie heeft gekregen.

Dat de FIA de zitting van maandag, waarbij Vettel samen met zijn Ferrari-teambaas Maurizio Arrivabene aanwezig was, toch nodig vond, schrijft het toe aan de imagoschade die Vettel de sport en FIA heeft berokkend, alsmede het slechte voorbeeld dat hij heeft gesteld voor fans en jonge coureurs.