*

FIA opent inschrijving voor twaalfde team

Daan de Geus

Daan de Geus

5 jaar geleden

FIA opent inschrijving voor twaalfde team
Sutton Images

De FIA is op zoek naar kandidaten die in 2015 of 2016 het twaalfde team op de Formule 1-grid willen worden en heeft geïnteresseerden opgeroepen zich in te schrijven.

Doordat HRT eind 2012 wegviel, deden er in 2013 nog maar elf teams mee aan het Wereldkampioenschap Formule 1. De internationale autosportfederatie FIA streeft er echter naar twaalf teams te hebben, dus heeft nu kenbaar gemaakt dat het dit gaatje wil opvullen.

De FIA heeft geïnteresseerde partijen daarom opgeroepen zich officieel op te geven als kandidaat-renstal, wat vóór 3 januari moet gebeuren. Met een dergelijke inschrijving is een bedrag van zo’n 3600 euro gemoeid, terwijl kandidaten verder inzicht moeten geven in hun zakelijke gegevens, (autosport) achtergrond en wat ze geschikt maakt om een team te runnen.

Kandidaten die zich op tijd en met succes hebben ingeschreven, worden daarna verder geëvalueerd, wat nog eens zo’n 95.000 euro kost. In de tweede ronde wordt gekeken naar ‘de technische mogelijkheden en middelen van het team’, of het in staat is een sluitend en hoog genoeg budget rond te krijgen, de ervaring van de al betrokkken personen, én wat het team volgens de FIA aan de sport zou toevoegen.

De FIA verwacht rond 10 februari 2014 van bovenstaande informatie te zijn voorzien door de kandidaten, waarna het op 28 februari 2014 een beslissing denkt te kunnen maken of er een twaalfde team bij komt, en zo ja, welk team dat wordt.

Stil
Wat geruchten over nieuwe teams betreft, is het de laatste tijd stil. Dit kan natuurlijk door de economische situatie in de wereld komen, maar mogelijk spelen ook de ingrijpende reglementswijzigingen voor 2014 een rol. In 2015 of 2016 een entree in de Formule 1 maken, lijkt dan ook vele malen logischer.

Zoals gezegd hebben er nog geen partijen openlijk de wens uitgesproken tot de koningsklasse toe te treden, al is het wel bekend dat er op de achtergrond investeringsmaatschappijen uit het Midden-Oosten en de Verenigde Staten interesse hebben in de sport. Aangezien het met een aantal van de huidige teams financieel niet goed gaat, zou ook het overnemen van zo’n renstal echter een optie kunnen zijn.

Lees meer over

Fia Teams