Ooit was de Formule 3 de opstapklasse voor de Formule 1. Tegenwoordig moet men kunstgrepen toepassen om de klasse nog enigszins in leven te houden.

 

Vorig jaar ging de ooit zo populaire Formule 3 Euro Series van start met niet meer dan twaalf deelnemers, om het seizoen te besluiten met vijftien deelnemers. Het Britse Formule 3-kampioenschap deed het wat dat betreft iets beter. Er stonden steevast minstens twintig deelnemers aan de start.

 

Voor 2012 komt er in samenwerking met de FIA en de World Motor Sport Association een gecombineerd kampioenschap van de grond, deze zal door het leven gaan als het Europees Kampioenschap Formule 3. De kalender is opgemaakt op basis van de al bestaande kalender van beide klasses. Acht raceweekenden uit de Euro Series tellen mee voor het EK. Daar worden twee weekenden aan toegevoegd die op de kalender staan van de Britse F3, maar een Europese status toebedeeld krijgen.

 

Je moet voor deelname aan dit EK ingeschreven staan voor een van beide bestaande kampioenschappen. Aan het eind van het jaar worden er tests weggeven aan de beste coureurs. De gehele top drie van het kampioenschap mag twee dagen lang een Formule 2-auto aan de tand voelen. De nummer twee kan zich daarnaast opmaken voor een DTM-test, terwijl de kampioen een Formule 1-test af mag leggen voor het team van Ferrari.

 

Dr. Hans-Gernd Ennser, bestuurslid van DMSB, de organisator van het Euro Series-kampioenschap zegt daarover het volgende: “Dit maakt de Formule 3 een interessante klasse voor jonge talenten. Op deze manier kunnen enerzijds de bestaande kampioenschappen in stand worden gehouden, terwijl anderzijds competitie op het hoogste niveau gegarandeerd blijft.”

 

Hieronder staat de kalender voor het nieuwe kampioenschap. De traditionele races op Zandvoort (Masters) en Macau staan hier niet op vermeld. Dit blijven op zichzelf staande evenementen.

 

27-19 april Hockenheimring
11-13 mei Pau
18-20 mei Brands-Hatch
01-03 juni Red Bull Ring
29 juni-01 juli Norisring
26-28 juli Spa-Francorchamps
17-19 augustus Nürburgring
24-26 augustus Zandvoort
28-30 september Valencia
19-21 oktober Hockenheimring