De door kandidaat FIA-president David Ward ingediende motie om de in zijn ogen onrechtmatige steunbrieven voor de huidige president Jean Todt nietig te laten verklaren, is verworpen door de FIA.

De Ethics Committee van de FIA heeft het verzoek van Ward verworpen, wat een flinke klap is voor zijn aspiraties om later dit jaar tot de nieuwe FIA-president verkozen te worden.

Om überhaupt als kandidaat in aanmerking te komen, moet Ward immers in elk van de zeven FIA-regio’s een vice-president hebben, maar elf van de twaalf Zuid-Amerikaanse bonden hebben zich al voor Todt uitgesproken, wat Wards kandidatuur in gevaar brengt.

Volgens Ward heeft Todt deze steun op onrechtmatige wijze verkregen door (voortijdig) tijdens algemene FIA-bijeenkomsten te lobbyen voor herverkiezing. Dat zijn protest hiertegen nu is verworpen door de Ethics Committee, die overigens direct onder Todt valt, stoort Ward dan ook zeer.

“Ik vind het zeer spijtig dat de commissie geen gehoor heeft gegeven aan mijn protest, zeker nadat ook een zeer vooraanstaande en onafhankelijke voorzitter van een nationale autosportbond nog aan de commissie heeft gevraagd de verkiezing zo eerlijk mogelijk te laten verlopen”, laat Ward weten middels een verklaring.

“De aanstaande verkiezing is bezoedeld geraakt door de onduidelijke regels en het vermeende misbruik van de steunbetuigingen”, meent Ward, die vindt dat het huidige systeem het – behalve voor de zittende FIA-president – nagenoeg onmogelijk maakt voor kandidaten om vice-presidenten aan zich te binden.

“Ik vind dat de commissie daar iets aan moet veranderen”, beklemtoont Ward, voor wie bestuurlijke verandering sowieso voorop staat: “Mijn kandidatuur komt voort uit mijn intentie om de problemen van de huidige beleidsstructuur van de FIA aan te tonen, en ik denk dat deze laatste ontwikkelingen daar een goed voorbeeld van zijn.”

“Dat de Ethics Committee heeft nagelaten in te grijpen, is jammerlijk, maar het onderstreept wel mijn punten aangaande het gebrek aan transparantie en eerlijkheid in het verkiezingsproces.”