FIA-presidentskandidaat David Ward heeft bij de ethische commissie van de autosportfederatie zijn beklag gedaan over meerdere steunbetuigingen van nationale autosportbonden aan het adres van Jean Todt.

Een kandidaat voor het FIA-presidentschap moet in elk van de zeven regio’s een vicepresident hebben. Elf van de twaalf Zuid-Amerikaanse autosportbonden hebben hun steun al aan Todt betuigd. Als El Salvador ook voor Todt kiest, lukt het Ward niet om een vicepresident uit die regio te krijgen. Hierdoor is Todt bij voorbaat dus herkozen. De autosportbond van El Salvador heeft daarin nu de keuze: als het voor Todt kiest, krijgt de Fransman geen tegenstander en als het voor Ward kiest, kan een derde kandidaat niet meedoen aan de uiteindelijke verkiezingen.

Ward is niet te spreken over deze constructie en doet zijn beklag bij de ethische commissie van de FIA. De Engelsman wil niet dat de verkiezingen een farce worden, zo schrijft hij in een brief aan alle autosportbonden. “Een kandidaat moet uit elk van de zeven regio’s vicepresidenten voordragen om rechtmatig mee te mogen doen aan de FIA-verkiezingen van 2013”, aldus Ward.

“Jean Todt heeft nog voor het begin van de verkiezingen van meerdere federaties en bonden al schriftelijke steunbetuigingen ontvangen. Slechts één bond in Zuid-Amerika heeft formeel zijn keuze nog niet gemaakt en dat is El Salvador. Het is een absurde situatie: één bond in Zuid-Amerika gaat bepalen of Todt überhaupt wel een uitdager krijgt. De FIA-verkiezingen dreigen hiermee een farce te worden. Daarom vraag ik aan de ethische commissie dat de schriftelijke steunbetuigingen nietig worden verklaard op grond van het feit dat dit duidelijk de FIA-reglementen overtreedt.”

Ward wil, als hij gekozen word, de boel bij de FIA flink opschudden. “In mijn hoedanigheid als FIA-presidentkandidaat wil ik graag dat er een debat wordt gevoerd over verdere hervormingen. Het is mijn overtuiging de manier waarop de FIA nu te werk gaat echt gebreken vertoont. Ook zijn de problemen omtrent bijvoorbeeld de transparantie en de financiën serieus.”

“De FIA heeft recht op iets beters. De FIA-leden moeten niet de andere kant opkijken als ze zien dat de huidige manier van verkiezen misbruikt wordt”, besluit Ward. De verkiezingen vinden plaats op 6 december.