*

Force India herziet beleid rondom teamorders

Chantal Boezaard

Chantal Boezaard

13 juni 2017 12:30

Force India herziet beleid rondom teamorders

Na de gebeurtenissen in Montréal heeft Force India-teambaas Vijay Mallya aangekondigd de regels rondom teamorders te herzien. Mallya vond het altijd belangrijk om zijn coureurs te laten racen. Maar hij komt hiervan terug door een gemiste podiumkans tijdens de de Grand Prix van Canada.

Force India zal intern afspraken gaan maken over de posities van de coureurs tijdens een strijd tussen teamgenoten Esteban Ocon en Sergio Pérez. Tijdens de Grand Prix van Canada zaten de twee coureurs elkaar op de hielen, waarbij Pérez de leiding nam. Maar na een latere pitstop voor Ocon was het de Fransman met de snellere rondetijden.

Toen het Pérez niet lukte de derde plek af te pakken van Red Bull-coureur Daniel Ricciardo, werd hij herhaaldelijk op de radio gehoord met de boodschap: “Laat ons racen.” Met Sebastian Vettel op hun hielen werd het een felle strijd voor de vierde plek. Pérez verdedigde met alle macht zijn positie tegenover zijn teamgenoot, die daardoor zijn plek verloor aan Vettel.

Beide eindigden uiteindelijk achter de Duitser in de Ferrari en de fans vroegen zich af of het niet slimmer was geweest van Force India om door middel van teamorders Ocon naar voren te schuiven, zodat hij met zijn snellere pace Ricciardo nog had kunnen aanvallen.

Force India reageert dat zij een geen-teamorders beleid voeren en zich daaraan hielden. Maar na de teleurstellende vijfde en zesde plek zal er toch worden gekeken naar een aanpassing in het beleid, meldt Mallya op Twitter. Hij wil richtlijnen opstellen om het beste resultaat voor het team te waarborgen.


Adjunct-teambaas Robert Fernley stemt in met de herziening van het beleid. “Er zitten positieve en negatieve kanten aan wat er gebeurde. Het geeft namelijk aan dat we het luxeprobleem hebben over twee ontzettend snelle coureurs te beschikken.” Fernley is niet teleurgesteld in het uiteindelijke resultaat: “Wij hebben de coureurs op de hoogte gesteld van de situatie en geadviseerd dat het beter is als ze van positie wisselen, maar hebben ze daarna vrij laten racen. Het was een ware strijd, maar wel een eerlijke strijd. Jammer genoeg konden we Vettel niet voorblijven, maar we gaan met 18 punten naar huis en we hebben een behoorlijk competitieve auto aan het werk gezien, dat motiveert voor de volgende races.”