Vandaag hebben het Circuit de Barcelona-Catalunya en de gemeenteraad van Montmeló een contract ondertekend. Daarmee is de Grand Prix van Spanje gered voor volgend jaar. Het gaat om een verlenging van één jaar, waardoor de Grand Prix wel onzeker is voor de jaren daarna.

Een lange tijd leek de race op het Circuit de Barcelona-Catalunya van de kalender te verdwijnen. Het circuit had een aflopend contract en het geld leek niet bij elkaar te komen om de Grand Prix te redden. De ondertekening van een nieuw contract betekent dat de Formule 1 ook volgend jaar nog naar Spanje zal gaan. Het wordt daarmee de dertigste achtereenvolgende Grand Prix die op het circuit in Barcelona verreden wordt.

Chase Carey, de CEO van Formule 1-eigenaar Liberty Media, is blij dat de Grand Prix van Spanje ook volgend jaar nog verreden wordt. ”Het besluit om door te gaan met de koningsklasse van de autosport in Spanje, een land met een grote racehistorie, is onderdeel van onze strategie om de Europese wortels van de Formule 1 in tact te houden, naast het uitbreiden naar andere gebieden”, zegt de Amerikaan in een persbericht.

Dertigste Spaanse Grand Prix in Barcelona
Ook de president van de Catalaanse regering, Quim Torra, stelt gelukkig te zijn dat de Formule 1 in Barcelona blijft. ”We zijn blij dat onze positie als een klassiek evenement op de kalender voor alle fans wereldwijd weten te versterken. Het circuit is bij uitstek de manier om de economie te stimuleren in het land. Daarnaast geeft het ons de kans om te laten zien hoe Catalanen werken, leven en hoe ons land is. Om al deze redenen verwelkomen we de voortzetting van de Formule 1 in ons land”, aldus Torra. Hij benadrukt dat het nu zijn taak is om de Grand Prix ook voor de volgende jaren vast te stellen.

De Formule 1 kwam voor het eerst naar Spanje in 1951, op het stratencircuit van Pedralbes. Daarnaast werd er een race verreden op het circuit van het Catalaanse Montjuïc, welke de Grand Prix afwisselde met het in Madrid gelegen circuit Jarama. Van 1986 tot 1990 deed de Formule 1 het circuit Jerez de la Frontera aan. Sinds 1991 is het Circuit de Barcelona-Catalunya de thuisbasis van de Spaanse Grand Prix, waardoor deze Grand Prix haar dertigste jubileum viert in 2020.