“De moeder van alle puinhopen”, zo omschrijft Mercedes-teambaas Toto Wolff weinig diplomatiek de plannen van Groot-Brittannië om zich uit de Europese Unie los te trekken, de beruchte Brexit. Red Bull-collega Christian Horner is eveneens bezorgd. “Maar we moeten ermee om zien te gaan.”

“Brexit is een grote zorg”, zegt Wolff. Mercedes is weliswaar een Duits merk, maar het Formule 1-team is gevestigd in Engeland. In totaal zijn er 26 nationaliteiten vertegenwoordigd op de werkvloer. “Er is veel onzekerheid over hoe het verder gaat, maar het zal zeker invloed hebben op ons. We reizen veel in en uit het Verenigd Koninkrijk en vaak versturen we onderdelen op het laatst mogelijke moment.”

Elke verstoring bij de douane heeft dus grote gevolgen, benadrukt Wolff: “Als er geen goede afspraken worden gemaakt met betrekking tot grensverkeer en belastingen werkt dat door in onze bedrijfsvoering. We hebben dan meer tijd nodig om de auto gereed te hebben. We bekijken verschillende scenario’s en werken aan noodplannen, bijvoorbeeld door grote voorraden aan te leggen.”

Horner noemt Brexit ‘lastig te bevatten’. “Maar als een team moeten we ermee om zien te gaan. Deal of no-deal. Het is alleen lastig om te zeggen in hoeverre het effect zal hebben op ons, zo lang we niet precies weten waarmee we te maken hebben. We tasten nog in het duister. Het is zorgwekkend en het moet zeker aangekaart worden. Hoe eerder, hoe beter. Maar pas als er een oplossing is gevonden, kunnen we daarop inspelen.”

Wolff wil niet achterover leunen en kijken hoe het uitpakt. “Dat we niet eerder actie hebben ondernomen, is omdat we uitbaters van een raceteam zijn en geen politici. We hebben altijd gedacht dat gezond verstand uiteindelijk de overhand zou krijgen. Maar de tijd is aangebroken om onze industrie te beschermen.”

“Ik heb het er ook met andere autosportprominenten over gehad hoe we erbij betrokken kunnen worden”, vervolgt Wolff. “De autosportindustrie brengt een grote groep getalenteerd personeel bijeen in het Verenigd Koninkrijk, vergelijkbaar met Silicon Valley voor de technologiewereld. Door Brexit komt deze competitieve positie in gevaar. Hopelijk kunnen we het zo houden.”