In de jacht op het middenveld heeft Lotus het vizier op Williams gericht, al heeft technisch directeur Mike Gascoyne daar een dubbel gevoel bij: “Want Williams hoort verder vooraan te staan”, vindt hij.

Heikki Kovalainen haalde namens Lotus een zestiende plek binnen in China, alwaar hij de Sauber van Sergio Pérez en de Williams van Pastor Maldonado voorbleef.

Lotus voelt zich gesterkt door deze prestatie, temeer het team zich ten doel heeft gesteld om aansluiting te vinden bij het middenveld.

Dat de groen-gele formatie wat dat betreft op koers ligt, stemt Gascoyne zeer gelukkig, al geeft hij ten overstaan van de BBC wel aan dat het hem een klein beetje pijn doet dat zijn renstal nu jacht maakt op Williams: “Op het ogenblik is Williams het team dat we proberen te verslaan, al is dat eigenlijk wel een beetje spijtig”, zegt hij.

“Williams is namelijk een team dat verder vooraan zou moeten staan”, vindt Gascoyne. “Je kan me wat dat betreft ouderwets of nostalgisch noemen, maar ik zie Williams toch als een renstal met een grote naam en een mooi verleden, hoewel het voor ons als Team Lotus natuurlijk goed is dat we het tegen ze kunnen openemen.”

Gascoyne besluit vervolgens door te stellen dat hij verwacht dat zijn team het Williams vooral op de zondagen moeilijk zal maken: “Over een enkele ronde hebben we moeite om de banden op temperatuur te krijgen, maar in de race is ons tempo een stuk beter. In de kwalificatie zaten we bijvoorbeeld twee seconden achter Maldonado, terwijl we in de race echt met hem konden strijden.”