Pierre Gasly heeft zijn eerste podium in de Formule 1 beet. Waar hij niet in slaagde in een Red Bull, lukte hem in Brazilië wel in een Toro Rosso. Gasly bleef uit de chaos aan het einde van de race en klopte Lewis Hamilton in een sprint naar de lijn om als tweede te finishen. De Fransman bezorgt Toro Rosso zo haar tweede podium van het seizoen.

Felicitaties en een stevige knuffel van voormalig teamgenoot Max Verstappen krijgt Pierre Gasly meteen na het einde van de race. Bij interviewer van dienst Rubens Barrichello weet de jonge Fransman met zijn vreugde geen blijf. “Ik ben zo blij, hier zijn geen woorden voor. Mijn eerste podium in de Formule 1, dit vergeet ik nooit!”

Gasly en Verstappen. © Motorsport Images

Lees ook: Verstappen domineert knotsgekke Braziliaanse Grand Prix

Gasly, die tijdens de zomerstop door Red Bull gedegradeerd werd naar zusterteam Toro Rosso, bedankte zijn team uitgebreid. “Mijn eerste podium behalen met deze groep mensen, dit is zo’n speciaal moment. Sinds ik terug ben bij het team geven ze me altijd een geweldige wagen”, aldus Gasly.

Natuurlijk kwam de Toro Rosso-coureur terug op zijn sprint met Hamilton. Uiteindelijk bedroeg het verschil met de wereldkampioen op finishlijn zes honderdsten van een seconde. “Ik zakte zo laag mogelijk in de wagen, ik zocht naar elke kilometer per uur,” doet Gasly zijn verhaal, “ik bad tot de motor om me alles te geven, ik deed alles wat ik kon.” Afsluiten deed Gasly zoals hij zijn reactie begon: “Ik ben zo blij!”

5 miljoen
Met Gasly’s tweede plek is Toro Rosso quasi zeker van de zesde plek in het constructeurskampioenschap. Het Italiaanse team springt door Gasly’s 18 punten over Racing Point. Dit podium levert het team uit Faenza op die manier zo’n 5 miljoen dollar op.

Lees ook: Drama bij Ferrari: Vettel en Leclerc schakelen elkaar uit in Brazilië

Zo zien zes honderdsten op de lijn eruit. © Motorsport Images