Toro Rosso-coureur Pierre Gasly is er van overtuigd dat Honda dit jaar gaat bewijzen dat ze goede Formule 1-motoren kunnen produceren. “Ze doen daar alles aan”, zegt de Fransman, volgens wie Honda er een ‘enorm plan’ voor heeft klaarliggen.

Dat vertelt Gasly aan Autosport. “Honda is echt heel erg aan het pushen, want ze willen aan iedereen bewijzen dat ze goede motoren kunnen maken. Ze werken nu al hard aan de ontwikkeling en we zien ook al echt goede progressie”, zegt de coureur van het team dat over de winter van Renault naar Honda overstapte.

De Toro Rosso’s in duel met de Saubers en een Williams.

Volgens Gasly is het nog wel zaak een goede balans te vinden tussen ‘zoveel mogelijk upgrades brengen’, waar Toro Rosso op aandringt, en de restricties in het motorreglement die een coureur dit seizoen slechts toestaan drie motorexemplaren te gebruiken voor er gridstraffen volgen. Dat betekent namelijk ook dat Honda beperkt is in hoeveel nieuwe motorspecificaties het kan brengen.

De Japanse fabrikant heeft verder tijd nodig om de achterstand in te lopen op rivalen Mercedes, Ferrari en Renault, die uiteraard ook niet stilzitten, zo benadrukt Gasly. “Honda kan dat natuurlijk niet in drie of vier maanden even goedmaken, maar er ligt een enorm plan klaar voor de middellange en lange termijn.”

Ondanks dat de Honda-motor vooralsnog de zwakste van het veld is, durft Gasly na de seizoensopener in Australië wel te constateren dat Toro Rosso niet hulpeloos achteraan bungelt. “Haas en Renault zijn te snel, maar we kunnen vechten met Williams en Force India”, denkt hij. Toro Rosso’s STR13-chassis is verder juist geschikt voor langzamere banen, zegt Gasly. “Dus er komen ook banen die ons beter liggen. We moeten het natuurlijk nog zien, maar we hebben de potentie mee te knokken.”