De gemeente Zandvoort is bereid om, gespreid van nu tot en met 2022, vier miljoen euro te steken in een ‘mobiliteits- en verkeersplan’ in het geval de Grand Prix terugkeert naar het circuit in de duinen.

Met de vier miljoen euro wil de gemeente bijdragen aan een ‘optimale bereikbaarheid’ van het circuit, mocht de Grand Prix er komen, en wordt tevens gezocht naar en gewerkt aan ‘structurele oplossingen’ wat betreft de bereikbaarheid van het circuit. Tevens zal een deel van dit budget geoormerkt worden voor het creëren van spin-off rondom de race waar inwoners, ondernemers en (sport)verenigingen van kunnen profiteren.

Lees ook: FOM zet Nederlandse GP voor 2020 op de kalender: Zandvoort of Assen?

De wil is er dus bij de gemeente – nadat de rijksoverheid eerder duidelijk maakte niet mee te betalen – mede ingegeven door een ambitie om ‘ervoor te zorgen dat Zandvoort op poleposition blijft als badplaats van de regio Amsterdam’. Dit omdat een Grand Prix Zandvoort veel exposure kan opleveren en zodoende, los van de impuls voor het toerisme, ook aandacht van investeerders uit binnen- en buitenland voor Zandvoort.

De vier miljoen moet ook grotendeels uit het toerisme-potje komen; om dit verder te vullen gaat de toeristenbelasting per nacht met vijftig cent omhoog, van € 2,25 naar 2,75. De forensenbelasting zal echter ook deels gebruikt worden om het budget bij elkaar te krijgen, terwijl één van de vier miljoen euro uit de zogenaamde strategische investeringsagenda komt.

Lees ook: Allard Kalff: ‘Zandvoort is voor de GP van Nederland het totaalpakket voor de Formule 1’

Het plan is unaniem aangenomen door burgemeester en wethouders, bericht Het Noordhollands Dagblad. Dinsdag 26 maart wordt er verder over vergaderd. Benadrukt wordt hierbij wel dat deze vier miljoen niet direct naar Formula One Management gaat. Dit staat dan ook los van de fee die Circuit Zandvoort moet betalen om te race te mogen houden of het bedrag dat staat voor investeringen in de baan – het gaat puur om bereikbaarheid en spin-off.

Video: Een virtuele ronde over Circuit Zandvoort in de Red Bull RB14