McLaren-topman Ron Dennis heeft de geruchten dat Jenson Button aan zijn laatste jaar voor het team bezig is van de hand gewezen, maar de speculatie omtrent de toekomst van de Brit houdt aan.

Vooral in de Britse media wordt er de laatste weken volop gespeculeerd dat Buttons tijd in de sport er na dit jaar opzit. Onder meer The Telegraph berichtte onlangs dat Button voor 2016 wel eens vervangen zou kunnen worden door testrijder Kevin Magnussen, die na zijn debuutseizoen 2014 een stapje terug moest doen, of Stoffel Vandoorne, de Belgische McLaren-protegé die momenteel imponeert in de GP2.

Ten overstaan van Sky Sports F1 verklaart Dennis nu echter dat ‘McLaren momenteel niet over de rijdersbezetting denkt’, waarbij hij ook direct stelt dat Button blijft: “Jenson heeft een tweejarig contract met McLaren.” Wat natuurlijk opvallend is aan deze opmerking, is dat Dennis niet letterlijk zegt dat Button verzekerd is van een racezitje, maar louter aangeeft dat de wereldkampioen van 2009 ‘een contract’ heeft.

Afgelopen winter, toen McLaren na lang wikken en wegen besloot verder te gaan met Button, werd ook al benadrukt dat het om een meerjarige deal ging, maar volgens de BBC gaat het om een zogenaamd ‘één plus één’ contract. Dit zijn vrij standaard contracten in de Formule 1, waarbij een coureur van een zitje voor het eerste jaar verzekerd is en het team waarvoor hij rijdt een optie op de coureur heeft voor het tweede jaar.

Magnussen & Vandoorne
Het is een publiek geheim dat Dennis afgelopen winter, na het contracteren van Fernando Alonso, liever verder wilde met Magnussen als teamgenoot van de Spanjaard dan met Button. Onder druk van andere aandeelhouders die de voorkeur gaven aan Button, ging Dennis echter overstag.

Volgens de BBC veranderde Dennis van gedachten omdat aandeelhouder Mansour Ojjeh – die een kwart van de McLaren Group bezit – wilde dat Button zou blijven. The Telegraph gaat een stapje verder en meldt dat niet alleen Dennis maar ook teambaas Eric Boullier en teammanager Jonathan Neale een voorkeur voor Magnussen hadden, maar behalve Ojjeh ook investeringsmaatschappij Mumtalakat – dat de helft van McLaren bezit – Button wilde. 

Wat tegen Magnussen spreekt, mocht McLaren niet verder gaan met Button, is dat hij dit jaar aan de kant staat, terwijl Vandoorne de GP2 domineert. Vandoorne heeft recentelijk ook gebroken met The Sports Partnership, het managementbureau waar Button mede-eigenaar van is en dat Vandoorne’s belangen behartigde. “Dat was mijn eigen beslissing. Ik voel me hier gewoon beter bij”, vertelde Vandoorne afgelopen weekend aan Formule1.

Vandoorne noemt het verder nog ’te vroeg’ om over zijn Formule 1-kansen te praten: “Maar ik wil naar de Formule 1. Dat is al sinds ik klein ben mijn droom en waar ik aan werk. Op het moment weet ik nog niets, we zullen over een paar weken of maanden misschien meer weten. Het beste wat ik nu kan doen, is in de GP2 verder gaan zoals ik het seizoen gestart ben”, aldus de Vlaming.