Om 15.15 uur Australische tijd zal de rechter Croft een beslissing nemen dat de toekomst van Sauber zal bezegelen. Als hij oordeelt dat de renstal niet voldoende gedaan heeft om Giedo van der Garde te laten rijden, zijn ze ‘in contempt of court’. En minachting van de rechtbank is een dermate serieus vergrijp dat tot gevangenisstraf kan leiden.

De rechters waren heel duidelijk: Sauber en Monisha Kaltenborn moeten er alles voor doen om te zorgen dat Giedo van der Garde dit weekend kan deelnemen aan de Australische Grand Prix. Inmiddels is de eerste vrije training verreden, maar de Nederlander kwam niet in actie. Geen enkele Sauber overigens.

Als de Australische rechter beslist dat het team niet voldoende gedaan heeft kan de apparatuur van de Sauber in beslag worden genomen door de rechter en kan teambaas Monisha Kaltenborn gestraft worden, hetzij met een gevangenisstraf of een boete.

Volgens oud Minardi-teambaas Paul Stoddart is het goed mogelijk dat Kaltenborn in de gevangenis belandt. “Daar schromen zie hier niet voor. Minachting van het hof is een serieus vergrijp. Het is te hopen dat het zo ver niet komt. Er zijn geen winnaars, maar het is duidelijk dat ze niet alle drie de coureurs in de auto kunnen zetten. Dat kunnen alleen wij,” grapt hij  – doelend op zijn tweezitter. 

Volg @LindaF1nl op Twitter voor het allerlaatste nieuws uit de paddock.