Het heeft 21 raceweekenden geduurd, maar Mercedes heeft dan toch haar eerste zege van 2022 te pakken. Het was bovendien de eerste Formule 1-zege van George Russell, die in de slotfase van de race teamgenoot Lewis Hamilton en Carlos Sainz achter zich kon houden. Max Verstappen viel terug na een touché met Hamilton, vocht zich een weg terug en kwam als zesde over de streep.  

Op het hete Autódromo José Carlos Pace hadden de Mercedessen op de eerste startrij geen moeite om de Red Bulls achter zich te houden. Het werd met Lando Norris aan de binnenkant behoorlijk krap voor Sergio Pérez en Max Verstappen, maar de drie kwamen schadevrij door die openingsronde. Achter hen kwam het sprookjesweekend van Kevin Magnussen snel ten einde: de polesitter van de sprintrace kreeg een tik van Daniel Ricciardo en knalde achterwaarts terug tegen de McLaren. Het was zo einde race voor beide coureurs.

De herstart leidde al direct tot nieuwe chaos in bocht 1. Verstappen was scherper en wilde buitenom bij Hamilton, wat in bocht 2 de binnenkant werd. De twee titelrivalen van 2021 kwamen met elkaar in aanraking, met schade aan beide auto’s tot gevolg. Verstappen moest de pitstraat opzoeken en werd als schuldige aangewezen, Hamilton kon door. Daarachter was het nu de McLaren van Lando Norris die betrokken was bij een incident met Charles Leclerc, die in de muur terechtkwam maar wonder boven wonder de pitstraat kon opzoeken.

(Tekst loopt door onder de foto)

Foto: Getty Images

Mercedes slaat haar slag

Vooraan kon Pérez het tempo van Russell niet bijbenen terwijl Hamilton de jacht opende na het incident met Verstappen. Pérez maakte in ronde 24 van 71 zijn eerste pitstop, van de zachte naar de mediumband. Russell volgde een ronde later terwijl Hamilton in ronde 30 zijn pitstop maakte. Het werden uiteindelijk zoals verwacht een tweestopper waarbij Mercedes in de slotfase op de zachte band een voordeel had ten opzichte van Carlos Sainz en Pérez.

De strijd werd nog een stukje spannender door een safetycar vanwege de gestrande McLaren van de jarige Norris. Net als bij de start reden de Mercedessen voorop en kregen zij groen licht om tegen elkaar te vechten, mits zij het netjes hielden. Dat gebeurde mede doordat Russell iets meer snelheid had. Daarachter zetten de Ferrari’s de fel verdedigende Pérez onder druk en haalden hem uiteindelijk, net als Fernando Alonso en Verstappen, in.

Russell kroonde zich zo na 71 enerverende ronden op het Autódromo José Carlos Pace voor het eerst tot Formule 1-winnaar. Hij bezorgde daarmee Mercedes de broodnodige eerste zege van 2022 terwijl Hamilton het feestje afmaakte met de tweede plek. Sainz en Leclerc kwamen als derde en vierde over de streep, gevolgd door Alonso, Verstappen, Pérez, Esteban Ocon, Valtteri Bottas en Lance Stroll.