Charles Leclerc start morgen de Grand Prix van Italië vanaf pole position, hij troefde in een bizarre shootout die geen shootout was de twee Mercedessen af. Ferrari-teamgenoot Sebastian Vettel sloot de opmerkelijke sessie als vierde af. Max Verstappen mag zondag achteraan beginnen. 

Het woord van de dag is ’tow’. Wie geeft wie door middel van een slipstream een extra zetje? Dat leken de coureurs in Q3 zich af te vragen, er ontstond een soort sur place en er werd te lang getreuzeld. Daardoor kon uiteindelijk niemand behalve Charles Leclerc en Carlos Sainz een laatste snelle ronde neerzetten. Daarmee was de pole voor Leclerc al binnen.

De wedstrijdleiding heeft het opmerkelijke tafereel in onderzoek, vooraf werd al aangekondigd dat er streng zou worden opgetreden tegen ‘het onnodig langzaam rijden’.

Verstappen achteraan
Verstappen zal zondag als allerlaatste starten. Omdat Norris en Gasly ook al van motor wisselden, had de Nederlander nog kans om in ieder geval voor hen te starten. Verstappens eerste poging werd afgebroken wegens een kortstondige rode vlag-situatie. Zijn tweede liep in de soep door technische problemen: “No power!”. Verstappen zette in tegenstelling tot de andere ‘gestraften’ geen tijd neer en dus start hij zondag achteraan.

Foto: Motorsport Images

Q3 begon met een rode vlag. Kimi Räikkönen verloor zijn Alfa in de Parabolica en eindigde de sessie met de kont in de bandenstapels. Het is nog maar de vraag of hij daadwerkelijk als tiende zal starten gezien mogelijke schade aan motoronderdelen. De Fin haalde de shoot-out overigens ternauwernood ten koste van zijn teamgenoot Giovinazzi die in Q2 het slachtoffer werd van Räikkönens last-lap-heroics. De Italiaan miste Q3 op slechts twee duizendsten van een seconde.

Nog meer verkeerleed
Ook Kevin Magnussen en Daniil Kvyat delfden het onderspit in Q2 en dat was met name aan het verkeer te danken. Vooral de Rus was furieus. “Wat een bende!”, brieste Kvyat op de radio over de verkeersopstopping die ontstond aan het einde van de sessie. Alle 15 auto’s gingen tegelijk naar buiten met 2 minuten op de klok.

Romain Grosjean beleefde een teleurstellende kwalificatie. Ondanks het feit dat het gat naar de snelste Q1-tijd met zes tienden niet heel groot was, eindigde de Fransman als zestiende. Sergio Perez was ook snel klaar, de Mexicaan zette wel een tijd neer maar zijn Racing Point viel stil tijdens Q1. Achteraan eindigden zoals verwacht de twee auto’s van Williams. George Russell was zoals het hele seizoen weer sneller dan Robert Kubica.

Hoe de achterste regionen op de grid er morgen definitief uit zullen zien, is nog even afwachten. Van de nu gestraften is bekend dat Max Verstappen dus als allerlaatste start. Pierre Gasly en Lando Norris zullen in ieder geval voor hem komen te staan.