Charles Leclerc start morgen in de Grand Prix van Oostenrijk voor de tweede keer in zijn carrière vanaf poleposition. De Monegask blijft in de kwalficatie Bottas, Verstappen en Hamilton voor. Sebastian Vettel kan door technische problemen in Q3 niet meer in actie komen.

Na ook al de snelste te zijn geweest in de tweede en derde training, is Charles Leclerc ook de sterkste in de kwalificatie. Zijn teamgenoot Sebastian Vettel heeft minder geluk. Na Q2 blijkt er een probleem te zijn met zijn Ferrari, dat niet snel genoeg kan worden opgelost om nog de baan op te gaan.

Kampioenschapsleider Lewis Hamilton voelt zich niet helemaal op zijn gemak op de Red Bull Ring, maar pakt wel de tweede startplaats. Hij moet zich nog wel verantwoorden bij de stewards voor een incident in Q1 waar hij Kimi Räikkönen in de weg zit.

Max Verstappen blijft Valtteri Bottas door en pakt de derde startplaats. Kevin Magnussen noteert de vijfde tijd, maar hangt een gridstraf boven het hoofd. Lando Norris schuift daardoor op, net als de Alfa Romeo’s, Pierre Gasly en de onfortuinlijke Vettel.

Mercedes en Verstappen gaan in Q2 op de mediumbanden op pad, zodat ze daarmee ook de race kunnen aanvangen. Ferrari kiest voor de zachte banden en zet de toon, waarbij Leclerc twee tienden sneller is dan Vettel. Verstappen sluit als derde aan, voor de Mercedessen van Bottas en Hamilton. De regerend kampioen snoept de derde plek van Verstappen nog af.

Gasly is zesde in Q2, vlak voor de Alfa Romeo’s en Norris. Magnussen gaat als tiende door naar de finale van de kwalificatie. Romain Grosjean voert het vijftal afvallers aan, waar verder Nico Hülkenberg, Alexander Albon, Daniel Ricciardo en Carlos Sainz toe behoren.

Robert Kubica zet als eerste een tijd op de klokken, maar staat aan het eind van Q1 gewoon weer stijf onderaan. Het verschil met teamgenoot George Russell bedraagt drie tienden. Ook Lance Stroll strandt zoals gebruikelijk in het eerste deel van de kwalificatie, net als zijn teamgenoot Sergio Pérez. Tussen de Williamsen en Racing Points valt Danill Kvyat eveneens af, nadat hij in zijn laatste snelle ronde in zwaar verkeer terecht komt. “What the f*** was that, I was almost killed”, foetert hij over de boordradio.

De uitslag van de kwalificatie is echter niet volledig de startvolgorde omdat diverse coureurs een gridstraf hebben gekregen. Carlos Sainz moet helemaal achteraan starten vanwege een motorwissel. Nico Hülkenberg en Alexander Albon schuiven vijf plaatsen terug vanwege extra motorelementen en Kevin Magnussen moet eveneens vijf plekken naar achteren vanwege een versnellingsbakwissel.